Tio afrikanska länder har gått samman i ett projekt som går ut på att återskapa förlorad skog motsvarande 1 miljon kvadratkilometer. Det är mer än dubbelt så stort som Sverige. Satsningen är inte bara bra för miljön – den tros också kunna motverka hungersnöd, krig och arbetsbrist enligt länderna.
– Att återskapa vårt landskap ger välstånd, säkerhet och möjligheter, säger Rwandas minister Vincent Biruta, när projektet presenterades på klimattoppmötet i Paris.
Redan nu har Demokratiska republiken Kongo, Etiopien, Kenya, Liberia, Madagaskar, Malawi, Niger, Rwanda, Togo och Uganda avsatt 30 miljoner hektar för projektet och ambitionen är att ytterligare 70 miljoner hektar ska avsättas. Projektet kommer bland annat förhindra de öknars utbredning som tvingar människor på flykt. När öknen omvandlas till regnskog i den här omfattningen binds enligt experter flera hundra miljoner ton koldioxid, som kan minska den globala uppvärmningen.
Finansieringen till projektet står bland annat Världsbanken för med närmare 10 miljarder kronor, men även Tyskland, privata investerare, plus flera miljöorganisationer.
– Jag har sett återplantering i både små och stora samhällen i Afrika, men löftena om en satsning som sträcker sig över hela kontinenten är verkligen inspirerande. Att återskapa gröna landskap kommer att stärka och berika samhällen på landsbygden och i sin tur komma de som bor i städerna till gagns. Alla vinner, säger Wanjira Mathai, ordförande för The Green Belt Movement.
Källa: Svenska Dagbladet