Kambodjas premiärminister Hun Sen har meddelat att han ger sitt stöd till att återintroducera tigrar till ett naturskyddsområde i nordöstra Kambodja. Ett besked som välkomnas av Världsnaturfonden WWF.
– Miljödepartementet måste jobba med WWF för att återinföra tigrar i landet. Ju fler som kan föröka sig här desto bättre. Jag stöder verkligen det här projektet. Krig tar inte bara människors liv, många djur har också flytt från Kambodja. Det var en stor förlust, sa Hun Sen nyligen enligt Khmer Times.
Det var bara 50 år sedan som Eastern Plains i Kambodja var tillhåll för ett rikt djurliv som kunde jämföras med Östafrikas savanner. Men under Pol Pots styre på 1970-talet ökade jakten i området kraftigt och bidrog till att tigrarna, elefanter och många andra djur i området utrotades. Det har inte setts en vild tiger i Kambodja de senaste tio åren.
LÄS ÄVEN: • Samtal om tjuvjakt och rovdjur mellan tigerexpert, WWF och länsstyrelsen
Men nu ska det bli ändring på det. Åtta tigrar (6 honor och två hanar) ska importeras från Indien eller Nepal och sättas ut under 2022, men det återstår fortfarande detaljer i planen och Världsnaturfonden WWF menar att fler områden med bytesdjur måste få ett ökat skydd.
– Vi välkomnar premiärminister Hun Sens uttalande om att tigrar ska återintroduceras i landet. Det är ett bidrag i arbetet för att öka antalet tigrar i världen. Men nu krävs också mer insatser mot tjuvjakt, illegal handel och samarbete med lokalbefolkningen. Ett tillräckligt stort antal bytesdjur är också helt avgörande för tigrarna ska få mat och överleva på sikt, säger Ola Jennersten, tigerexpert på WWF.
LÄS ÄVEN: • Kraftigt minskade levnadsytor för många av världens stora rovdjur
WWF Kambodjas chef Seng Teak menar att tigrarna kan gynna lokalbefolkningen.
– Naturturism, och inte minst att se vilda tigrar, har genererat ekonomisk tillväxt i flera länder och i Kambodja kan det skapa jobb för lokalbefolkningen. Den nordöstra delen, som myndigheterna anser är ett möjligt turistmål har stor potential för att utveckla naturturism, sa han nyligen till Khmer Times.
LÄS ÄVEN: • Kambodja får ny nationalpark och ska återinföra tigrar
Det ikoniska kattdjuret har minskat i antal från ungefär 100 000 till omkring 3900 idag och det beror framför allt på illegal jakt, krympande livsmiljöer och handel med tigerdelar. I vissa länder (Indien, Ryssland, Nepal och Bhutan) går det dock numera bra för tigern. På tigertoppmötet i S:t Petersburg 2010 enades tigerländerna om att de skulle hjälpas åt att se till att det finns 6000 tigrar till år 2022. Sedan dess har antalet ökat med 700 individer.
Källor: WWF och Khmer Times