Test: Kikaren som spelar in och identifierar det du ser
När det gäller frågan hur ny teknik kan underlätta för fågelskådning så har svaret hittills framför allt varit digitala fågelböcker och förbättringar kring exempelvis Artportalen. Nu har det dock släppts ett försök att ta fågelskådningen in i 20-talet med en handkikare som också är en kamera och som kan artbestämma de arter du ser. På pappret åtminstone.
“Hur många fågelskådare har inte önskat en knapp på kikaren för att omedelbart spela in det som syns? Det är en framtid som troligen inte är alltför långt borta.”
Det här är ett citat ur en recension av Sonys videokikare Dev-5, som jag skrev för över sju år sedan. Det kändes som att testa en prototyp av framtidens kikare. Men Dev-5 blev med all säkerhet en flopp och sedan dess har marknaden inte direkt översvämmats av liknande produkter.
Nu gör Swarovski dock ett försök med sin “dG”, som står för “digital guide”. Precis som för sju år sedan låter det spännande på pappret. En kikare som kan spela in det du tittar på och som nu dessutom kan identifiera de arter du ser. Det borde vara perfekt för nytillkomna fågelskådare som vill få hjälp med artbestämningen och med funktionen att visa kikarens bild i upp till fem närvarande mobiltelefoner borde det bli ett utmärkt verktyg för guider också, men systemet har sina brister.
Med en enkel knapptryckning kan du spela in filmer eller ta bilder som lagras till din mobiltelefon (de sparas inte i kikaren). Det är också i mobilen du får hjälp med artbestämningen av fåglar och däggdjur via apparna Merlin Bird ID eller dG Mammals. Bilderna kan skickas direkt in i apparna som är ganska bra på att ge förslag på arter utifrån hyfsade bilder. Det går även fint att använda Merlin Bird ID utan dG.
DG är liten, lätt, relativt smidig och av bra kvalitet både i form och bild. Den är skön att hålla och även om det känns ovant med en så kallad monokular på en handhållen kikare, det vill säga enbart ett okular att titta i, så är det mest en vanesak.
Under mina timmar i fält med dG har jag testat att identifiera en hel del olika fåglar och Merlin-appen klarar det imponerande bra tillsammans med kamerans bilder. Så länge du ställt in att du befinner dig i rätt världsdel så får du vettiga förslag på arter. Men om du fotat ur dåliga vinklar eller missar skärpan finns det risk att appen föreslår att du har ett förstafynd för Sverige av någon exotisk art framför dig.
Det största problemet med identifieringen är dock inte appen utan dG. Från det att du trycker på knappen tills att bilden sparas tar det 1-1,5 sekunder. Det kan låta lite, men för en kamera är det oförlåtligt lång tid. Om du bara ska fotografera saker som står stilla är det okej, men fåglar sitter sällan still. Att få bilder på små hetsiga sångare eller fåglar som flyger förbi dig är väldigt svårt. Dessutom gäller det att ständigt kompensera med fokusreglaget för att bilder och filmer ska bli skarpa. Att snabbt ta bilder med rätt objekt i fokus är väldigt utmanande. Det behövs bra förutsättningar för att fungera bra, så är tyvärr sällan verkligheten i fågelskådningen.
Räkna med att det tar lite tid att lära dig tekniken i dG innan den känns naturlig, men det är uppenbart att Swarovski ansträngt sig för att göra det så enkelt som möjligt. Med en knapp kommer man långt. Övriga funktioner finns i de appar som du behöver ladda ner till din smartphone för att få ut mesta möjliga av dG. Att kunna dela det som syns i kikaren med upp till fem mobiltelefoner är en kul finess, men riktigt användbart blir det nog först när det släpps en tubkikare med samma funktion. Då blir det troligen verkligen intressant för landets fågelguider och naturum.
Även om det på många sätt hänt mycket på de sju åren som gått sedan jag skrev om Dev-5 så är grundproblemen fortfarande desamma. Det är fortfarande inte riktigt tillräckligt bra för att lanseras brett. För ett cirkapris på 20 000 kronor är dG inte bara dyr, den är inte en tillräckligt bra kikare för att ersätta din kikare och inte en tillräckligt bra videokamera eller stillbildskamera för att ersätta en vettig kamera. DG vill gärna vara flera saker och ersätta flera av dina prylar, men utvecklingen är inte riktigt framme än.
Jag hoppas att Swarovski fortsätter utvecklandet av den här produkten. Det kan verkligen bli något och förhoppningsvis är det en framtid som inte är alltför långt borta…
Transparens: Natursidan fick låna dG av Swarovski för testet.