Gå till innehållet

Test: Den bästa appen för växt­igenkänning

Efter att ha testat många olika appar för att känna igen växter är det en som oftast får rätt svar.

App

För ett tag sedan skrev Natursidan om vilka appar som en grupp botaniker anser är bäst för att få hjälp med att identifiera en växt. Men de testade inte alla växtappar som finns. Till exempel var inte norska Artsorakel med och framför allt var inte tyska Flora Incognita testad. Den sistnämnda är i mina ögon den överlägset bästa appen för att känna igen vilda växter i den svenska naturen. Jämfört med andra appar upplever jag att den har högst procent rätt svar. Precis som alla appar är den dock inte hundraprocentig och resultaten ska därför alltid tas med en nypa salt.

Flora Incognita är byggd av lärosätena Technische Universität Ilmenau och Max-Planck-Institut och är helt gratis, tack vare finansiering från flera olika tyska myndigheter och organisationer. Det ska också påpekas att de drygt 16 000 kärlväxter som appen säger sig känna igen, är vilda växter som finns i Europa. Den har betydligt svårare med exotiska trädgårdsväxter.

Skärmar från Flora Incognita-appen. Dels förstasidan där man väljer vad man vill göra och dels en sida där ens observationer visar.

När du använder Flora Incognita kan du antingen välja ett foto från din mobils bildbibliotek eller ta nya bilder med appen. Även om den är bra även på enskilda bilder, framför allt på blommor, så är det genom att ta bilder via appen när du har växten framför dig som den blir som mest effektiv. Då efterfrågas först bild på blomman, sedan på bladen och sist på hela växten. Det måste inte vara skarpa bilder, men det underlättar om dina bilder inte har med för mycket annat i bakgrunden eller förgrunden som kan störa appens granskning.

Bilden eller bilderna analyseras sedan snabbt av programmet och du får oftast ett förslag på en art och en procentsats om hur säker appen känner sig. Dessutom lagrar appen var du tog bilden och sparar ditt fynd så att du enkelt kan gå tillbaka och se var du såg en viss art. Dina observationer kan exporteras i en textfil.

Under Natursidans test klarar appen bland annat att känna igen knölsmörblomma på blomman, sötvedel enbart på bladen, en suddig bild på skogsnarv, rotfibblans blad, lunddraba och en decimeterhög bok utan fullt utvecklade blad. Ofta med imponerande säkerhet.

Funktionerna är enkla och logiska och det finns inte så många finesser, men det viktigaste är hur bra appen är på att känna igen växter och det är här Flora Incognita briljerar.

“Natursidan.se rekommenderar” är en utmärkelse som delas ut till produkter som vi tycker är särskilt lyckade.

Mer att läsa