Det lever förvildade katter i Madagaskars natur, som är nästan dubbelt så stora som tamkatter. Nu har deras ursprung upptäckts.
De förvildade katterna i Madagaskar är ett hot mot de inhemska djuren. De tar gnagare, fåglar och även lemurer. Dessutom konkurrerar de ut de mindre, lokala rovdjuren. Enligt en rapport från 2015 blir katterna dessutom allt fler och där de breder ut sig minskar många andra arter i antal.
Även hemlösa hundar utgör ett hot mot många av Madagaskars djur.
En ny studie, som publicerats i Conservation Genetics i år, har undersökt de förvildade tamkatternas ursprung. Tidigare trodde man att de togs till Madagaskar av européer för några hundra år sedan och att de katter som lever i landets skogar kommer från byar i närheten. Nu har forskare kommit fram till att de skogslevande katterna istället härstammar från arabiska handelsskepp som kan ha anlänt till Madagaskar för drygt 1 000 år sedan. De liknar våra vanliga huskatter, men sedan de kom till ön har de utvecklats till att bli allt större och är i dagsläget ungefär dubbelt så stora som många tamkatter. De har under väldigt många kattgenerationer anpassats mer och mer till ett liv i Madagaskars skogar.
Tidigare har den viktigaste insatsen som gjorts handlat om att sterilisera katter i byarna. Med den nya vetskapen anser forskarna att det även är viktigt med fällor i skogen för att stoppa katternas spridning och påverkan på inhemska arter.
Madagaskars natur hotas även kraftigt av avskogning, jakt och exploatering.
Läs även:
• 50 experter: 95 procent av alla lemurer är hotade
• Mocambique-kanalen: Hur ska fattiga länder ha råd att bry sig om rik natur?
• Så många fåglar blir byten åt tamkatter och så minskas risken
Källa: ScienceMag