Sveriges tredje fynd någonsin av vandrande smaragdflickslända
Lördagen den 19 augusti gjorde Hans Drake landets tredje fynd någonsin av vandrande smaragdflickslända. Upptäckten gjordes i nordvästra Skåne och är landskapets första fynd sedan 1963.
Förutom de två observationerna av vandrande smaragdflickslända i Skåne sågs det flera individer på Ottenby fågelstation på Öland 2011.
LÄS ÄVEN: • Trollsländor – allt populärare hobby med chans att göra viktiga insatser
Magnus Billqvist, ordförande i Trollsländeföreningen, berättar att vandrande smaragdflickslända har vandrat norrut de senaste decennierna och utvidgat sitt utbredningsområde. Den har bland annat setts fyra gånger i Danmark.
– Att arten skulle hittas igen var mycket väntat, den har uppgetts vara på spridning en längre tid så det var egentligen bara en tidsfråga, säger han. Dess ekologi gör att den gärna uppehåller sig i miljöer som man sällan letar efter trollsländor i, vilket gör att arten mycket väl kan finnas här men undgår upptäckt. Det kan vara små vattensamlingar mellan sanddyner till exempel. Det gör att arten uppträder som en pionjär och så att säga chansar på att lägga ägg i vatten som riskerar torka ut. Ofta uppträder den därför tillfälligt för att inte återkomma till samma plats. Exempel på det var Ottenby 2011 och på Langeland i Danmark 2016.
Hans Drake hittade flicksländan ”i närheten av en liten ej temporär vattensamling i en svacka mellan två strandvallar ej så långt från havet”, vid Skäret i Skälderviken.
LÄS ÄVEN: • Introduktion till trollsländor
Det bör påpekas att vandrande smaragdflickslända är väldigt lik andra smaragdflicksländor. Den skiljs från mindre smaragdflickslända “på bredare skulderlinjer, tvåfärgade vingmärken, avsaknad av blåpudring, annan svart och vit teckning på och kring analbihangen”.
Magnus Billqvist tror att det kommer göras fler fynd av arten framöver.
– Särskilt när arten och dess miljökrav uppmärksammas. Men eftersom den alltså dyker upp och försvinner gör att det kan dröja länge innan den kan betecknas som bofast.
Källa: Trollsländeföreningen