Nytt stort hotell för hussvalor istället för konflikt om fågelbon
De boende i området var inte så förtjusta i att hussvalorna byggde sina lerbon på husväggarna och “skitade ner”. Då donerade en av husägarna ett lyxigt fågelhotell åt de allt sällsyntare svalorna. Nu är hotellet på plats och inväntar sina första gäster.
Även om hussvalehotellet är det första av sitt slag i Sverige så är det något vanligare i Europa, berättar Ingemar Swanteson, som är involverad i hotellprojektet i Sverige. Ungefär 275 anläggningar är uppsatta i Tyskland, Belgien och Holland och ska där fungera riktigt bra. På sina håll ringmärks även svalorna och man har då konstaterat att de återvänder till sitt hotell år efter år.
I måndags monterades ett av dessa hotell för hussvalor i Torsö i Hanöbukten. Hussvalorna i området hade tidigare byggt bon på ett av husen, men huset behövde rivas och ägaren var inte sugen på att ha tillbaka fåglarnas lerbyggen på fasaden när han byggt ett nytt hus. Då beslöt han sig för att köpa ett exemplar av svalhotellen och skänka det till hamnföreningen som har marken precis intill husen.
– Det blir en liten attraktion för hamnen att ha hotellet och fåglarna får någonstans att bo, säger Ingemar Swanteson, som uppskattar att ett hotell kostar ungefär 75 000 kronor inklusive montering.
Själva hotellet innehåller 42 färdiga bostäder för hussvalor och även fyra platser för fladdermöss. Dessutom medföljde en cd-skiva med svalläten som ska locka svalorna till sina nya hem. På andra ställen i Europa har den metoden fungerat.
När nu svalhotellet är på plats kommer det sättas upp informationstavlor och sedan är det bara att vänta in att gästerna anländer. En officiell invigning är också planerad till någon gång i maj.
– Jag och Jan Thurén, som tagit bilderna, har ju börjat få lite gråa stänk i håret och behöver ha något att göra. Då är det här ett trevligt projekt, säger Ingemar Swanteson.
Vem vet, kanske är det ett projekt som kan sprida sig i landet för att hjälpa den rödlistade (“sårbar“) hussvalan med boplatser?