Sveriges naturum 50 år: “Har ökat förståelsen för skyddad natur”
1973 öppnades Sveriges första naturum. Sedan dess har de etablerat sig som populära informationscentrum och portar till naturen. I år ska de firas.
Det var i Visby, på Omberg och på Öland som de första naturum öppnades för 50 år sedan. På Öland ställdes det ut tre husvagnar efter invigningen av Ölandsbron för att informera om naturen på ön. En av dem flyttades senare till Trollskogen på norra spetsen av ön och den andra hamnar på Ottenby i söder. Året efter öppnades naturum på Bullerö i Stockholms skärgård, Kinnekulle i Västergötland och Ronneby brunn i Blekinge. Sedan dess har det blivit sammanlagt 32 stycken från Abisko i norr till Malmö i söder (se lista längst ned i artikeln).
Den ursprungliga målsättningen var att rikta sig mot en bred allmänhet och ge grundläggande information om naturen och närmiljön.
Naturum vänder sig inte till specialister. Vi eftersträvar enkelhet, vill ge grundläggande information och också locka till återbesök för fördjupande studier.
Så är det fortfarande. Men om landets första naturum var enkla och ofta fick plats i en husvagn så är de desto mer ambitiösa idag. Det erbjuds ofta guidade turer, diorama med naturtema, föreläsningar, filmvisningar, försäljning av naturprodukter och inte minst olika utställningar med naturtema.
Dessutom är de bemannade under delar av året och har då kunnig personal som kan ge tips om naturen i området. Dessa informationscentrum har därför blivit en naturlig första anhalt för besökare i våra stora naturområden.
50-årsfirande under 2023
Nu fyller Sveriges naturum 50 år och det kommer att firas under året. Dels specifikt den 9 september, men också med andra aktiviteter under året. Linda Sörnäs, samordnare för naturum på Naturvårdsverket, berättar mer om firandet:
– Det blir fokus på aktiviteter ute i naturen, allt från uttersafari till att håva insekter eller en snabbkurs i fågelskådning. Inför jubileumsåret har många naturum tagit fram låneryggsäckar med lupp och annat som kan vara bra att ha med sig på sin upptäcktsfärd i närområdet. På alla naturum finns även pyssel-aktiviteter för barn framtagna för att fira 50-åringen.
Det har också tagits fram kort med alla Sveriges 32 naturum där man kan kryssa i vilka man besökt.
Vill öka förståelsen
I dagsläget har landets 32 naturum hela 1,7 miljoner besökare per år. Det kan till exempel jämföras med att Globen i snitt har drygt 0,8 miljoner besökare per år. Av dessa besökare var över 30 000 skolelever, vilket Linda Sörnäs berättar är en prioriterad målgrupp. 40 000 av besökarna deltog i exkursioner och lika många i guidade visningar av utställningarna. Dessutom var ungefär 100 000 engagerade i tipspromenader och andra självguidande aktiviteter som naturum tillhandahåller.
– Allt detta visar att naturum med stor sannolikhet når sitt mål – att öka förståelse för skyddad natur och samtidigt inspirera sina besökare att ta sig ut i naturen, säger Linda Sörnäs.
Är det på gång att göras fler naturum framöver?
– Framförallt kommuner, organisationer och till och med privatpersoner hör ofta av sig för att förhöra sig om möjligheter att starta naturum i deras trakt. Just nu finns inga aktiva ansökningar om att få använda naturvårdsverkets varumärket naturum, men intresset är mycket stort. Det är en noggrann ansökningsprocess för att visa att den tänkta verksamheten ska uppnå de nationella riktlinjerna för att få kalla sig naturum.
Intresset för att det ska skapas fler naturum runt om i landet tycks med andra ord vara lika starkt idag som på 1970-talet. Så här skrev Naturskyddsföreningen i sin årsbok 1978:
Kanske skulle vi i framtiden behöva något 100-tal naturum. Naturvårdsverkets resurser kommer knappast att räcka till för en sådan satsning, men vi hoppas att kommuner, länsstyrelser och föreningar också ska ta initiativ till inrättande av naturum
Sveriges alla naturum
- Naturum Abisko
- Naturum Blekinge
- Naturum Dalarna
- Naturum Fjärås Bräcka
- Naturum Fulufjället
- Naturum Färnebofjärden
- Naturum Getterön
- Naturum Gotland
- Naturum Hornborgarsjön
- Naturum Höga Kusten
- Naturum Kosterhavet
- Naturum Kullaberg
- Naturum Laponia
- Naturum Nationalparkernas hus (Tyresta)
- Naturum Ottenby
- Naturum Skrylle
- Naturum Sommen
- Naturum Stendörren
- Naturum Stenshuvud
- Naturum Store Mosse
- Naturum Söderåsen
- Naturum Trollskogen
- Naturum Tåkern
- Naturum Vattenriket
- Naturum Vindelfjällen Ammarnäs
- Naturum Vindelfjällen Hemavan
- Naturum Vålådalen
- Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset
- Naturum Värmland
- Naturum Västervik
- Naturum Ånge
- Naturum Öresund
Läs även
• Besöksrekord i naturum av bränt virke
• Naturställen i Sverige
• Naturturism i Sverige
• Ottenby – lyckat exempel som tål massturism
• Besöksrekord och allt fler ovana besökare – så klarar nationalparkerna coronaåret
• Ny rapport: Strandskyddet ihåligt och hotas av ytterligare försvagning