Gå till innehållet

Sveriges glaciärer krymper i rekordtakt – turister varnas

Aldrig tidigare har det uppmätts en så snabb avsmältning på svenska glaciärer som i år. Ungefär 35 000 ton is har förlorats på enbart fyra glaciärer och det gör områdena farligare att vistas i.

De årliga mätningarna på Storglaciären, Rabots glaciär, Rivgojiehhki och Moarhmmáglaciären visar att de minskat mer på ett år än vad som någonsin uppmätts sedan mätningarna påbörjades för ungefär 40 år sedan.

– Vi har uppmätt de största avsmältningarna sedan de systematiska glaciärobservationerna på Sveriges referensglaciärer började. Storglaciärens massförlust hamnar i år på drygt 8 400 ton, motsvarande ett 2,85 meter tjockt vattenlager som skulle breda ut sig över hela glaciären, säger Nina Kirchner, professor i glaciologi och föreståndare för Tarfala forskningsstation.

Stora förändringar

Övriga glaciärer har förlorat mellan 8 200 ton och 9 450 ton is på enbart ett år. För Rivgojiehhki och Moarhmmáglaciären är isförlusten i år hela 50 procent större jämfört med deras tidigare största förluster. Inom en snart framtid kommer flera glaciärer försvinna.

Johanna Dahlkvist, teknisk och fältoperativ chef på Tarfala forskningsstation, berättar att det varit svårt att genomföra mätningarna eftersom områdena förändras så mycket.

– Mätningar var speciellt utmanande i år på grund av stora öppna sprickområden på samtliga referensglaciärer. Till det kom även ett stort antal nya glaciärbrunnar som skapar nästan vertikala förbindelser mellan glaciärytan och berget under där smältvatten forsar ner. Brunnarna har uppstått de senaste åren i mycket större och mycket mer dynamisk omfattning än vad vi tidigare sett, vissa brunnar har i år blivit stora nog för att kunna sluka en skoter med kälke och vissa av dem en bil.

“Skitfarliga” områden

Bergsguiden Anders Bergwall, som guidat i området kring Kebnekaise i över 40 år, berättar för SVT Norrbotten att delar av området blivit farliga på grund av stenras, höga vattenflöden och färdvägar som ständigt förändras.

– Vissa alpina turer har blivit skitfarliga, vissa så farliga att det inte går att guida där – riskerna är för höga. Begränsningar som mina franska kollegor vittnat om i Alperna börjar också komma hit, säger Anders Bergwall.

Mätningarna rapporteras till World Glacier Monitoring Service i Schweiz, där data för världens cirka 50 referensglaciärer samlas. Storglaciären har mätts sedan 1940-talet medan de andra tre glaciärerna har mätts sedan 1980-talet.

Källa: Stockholms universitet och SVT Norrbotten

Mer att läsa