Den 11-14 juli kommer Sverige vara värdland åt den fjärde internationella trollsländekonferensen European Congress on Odonatology (ECOO). Under fyra dagar ordnas exkursioner, föredrag och mycket annat i Tyringe i Skåne. Delar av konferensen är öppen för allmänheten.
Det är sammanlagt 101 personer från 24 länder som registrerat sig till konferensen för att få träffa andra trollsländeintresserade personer från hela världen, lyssna på föreläsningar och åka på exkursioner. Även om det är för sent att anmäla sig till föreläsningarna och middagarna så finns det en hel del som är öppet för allmänheten i form av utställningar, bokförsäljning, tidskrifter, posters med mera. Det kommer även gå att teckna medlemskap och prenumerationer på tidskrifter på plats, säger arrangören Magnus Billqvist, ordförande i Trollsländeföreningen.
ECOO 2016 är den fjärde europeiska kongressen om trollsländor och tar över stafettpinnen efter fjolårets konferens i Frankrike. Magnus Billqvist berättar att det tack vare ECOO-konferenserna blir mer och mer samarbeten inom Europa.
– Innan ECOO var det mest forskarna som hade nätverk. Hittills handlar det framför allt om kunskaps- och erfarenhetsutbyte, och att vi bjuder in varandra till olika arrangemang. Vi har på sommarläger i Skåne till exempel haft deltagare från Belgien, Danmark, Norge, Tyskland och Italien. Några av de europeiska organisationerna, till exempel British Dragonfly Society, har lång erfarenhet av praktiska insatser för att gynna trollsländor, och sådant vill vi i Trollsländeföreningen föra över här.
Är ECOO även något för nybörjare?
– Absolut! Själv åkte jag till ECOO i Portugal 2010 som ganska färsk på området och fick ut väldigt mycket av det. Det är ett digert program i år och allt sker på engelska, så det kan te sig lite överväldigande, men man har å andra sidan möjlighet att bara vara med just de dagar programmet passar just dig. På onsdagen åker vi ut en dag i fält, så deltagarna kan få se vår natur och de trollsländor som finns här. Det var en av sakerna jag mest uppskattade 2010, att vara ute i fält med så många väldigt kunniga, som mer än gärna hjälpte en gröngöling som mig. Över huvud taget är de som är trollsländeintresserade väldigt inkluderande och engagerade, vilket jag hoppas vi i Trollsländeföreningen också kan förmedla.
Kan du nämna några höjdpunkter från dagarna?
– Det är många! Först och kanske främst att bara träffa alla dessa människor från hela världen och umgås och mingla med dem, både under konferensen och ute i fält. Det är en sådan härlig mix av forskare, experter och amatörer. Nu har det blivit vår tur att få visa upp vår natur och våra arter för dessa vilket ska bli kul! Om jag måste välja en punkt på föreläsningsprogrammet så ser jag nog allra mest fram emot inledningsföreläsningen, där Christophe Brochard, författare till ett otal trollsländeböcker, ska ta oss med på en resa runt i hela Europa. Det blir anekdoter och annat om hur han lyckats fotografera alla arter i Europa. Efter själva konferensen går två resor av stapeln, en till sydöstra delarna av Sverige och en upp till fjällen. Den senare är jag med och leder och det ska bli superhäftigt att visa 35 personer våra nordliga trakter.
Vad har du för förhoppningar på årets ECOO?
– Mycket trevlig stämning, mycket ny kunskap och många frön som sås för framtida utbyte och nya projekt.