Sverige ser ut att besluta om stopp för fiske efter ål mellan oktober 2023 och mars 2024. Men precis som under de senaste åren är stoppet förlagt till den tid på året när det gör minimal skillnad för den akut hotade ålen.
Ålfisket i Sverige får maximal uppmärksamhet just nu på grund av att statsminister Ulf Kristerssons pressekreterare PM Nilsson tjuvfiskat den akut hotade arten. Han har dessutom ljugit för polisen om det, vilket statsministern kände till när han anställde honom. PM Nilsson väntas få böta drygt 38 000 kronor i böter. I Finland ger hade motsvarande brott gett böter på hela 587 574 kronor och i Spanien kan det ge fängelse i över ett år och hela 7,2 miljoner euro i böter, enligt Älvräddarnas riksorganisation.
Fiskestopp med minimal effekt
Samtidigt som avslöjandet kom om att statsministerns närmaste man dödat en akut hotade art har också Havs- och vattenmyndgiheten (HaV) i Sverige delat ut ett hårt slag mot ålen. För trots att Internationella Havsforskningsrådet (ICES) rekommenderar att fiske och vattenkraft som hotar ålens överlevnad och reproduktion ska hållas så nära noll som möjligt så beslöt EU:s ministerråd istället att förbudet bara ska förlängas från tre månader till sex månader. Havs- och vattenmyndigheten valde då dessutom att föreslå att stoppet förläggs till perioden oktober-mars, när det fiskas som minst ål och därmed får minst effekt på ålfisket.
Fiskeforskaren Henrik Svedäng vid Stockholms universitets Östersjöcentrum kommenterar beslutet så här:
– Det är så fräckt så man häpnar. HaV:s förslag innebär att förlängningen inte får någon som helst effekt på det svenska fisket, eller den europeiska ålen. Under januari och februari fiskas ingen ål i Sverige. Då ligger ålen stilla.
Myndigheten är själv medveten om att förlängningen inte kommer innebära att ålfisket minskas eftersom det inte brukar fiskas efter ål under månaderna januari till mars. Om HaV istället valt att förlägga förbudet under perioden juli-december 2023 hade det dödats ungefär 95 procent färre ålar jämfört med 2022.
– Det här visar att Sverige inte accepterar det beslut som ministerrådet har tagit om ålen. Man obstruerar helt enkelt, säger Henrik Svedäng.
I Sverige dödas årligen hundratals ton akut hotad ål
De senaste åren har ålfisket minskat enligt officiell statistik från Havs- och vattenmyndigheten. Från 244 ton år 2017 (141 ton i havet och 103 ton i sötvatten) till ungefär 160-170 ton de senaste två åren. En vuxen ål väger ungefär tre kilogram så det handlar om tiotusentals ålar som fiskas varje år och det görs av enbart 184 personer i hela landet. Fler har inte tillstånd att fiska ål, enligt Tobias Jeppsson, fiskerikontrollant på Havs- och vattenmyndigheten. Bara ungefär 60 procent av dem har ålfisket som en stor del av intäkterna och fler än hälften av dem är över 65 år gamla.
Förutom det tillåtna fisket dödas också mängder av ålar i det omfattande illegala fisket. Hur många ålar som slutar sina dagar i dessa fällor är inte kartlagt, men de senaste fem år har över 900 olagliga ålfiskeredskap plockats upp längs Blekinges och Skånes kust.