Sverige tappar snabbt i internationell klimatranking
De senaste åren har Sverige gått från bäst i världen till att tappa allt fler positioner på topplistan över länder som gör mest för klimatet. Vårt ohållbara skogsbruk pekas ut som en av anledningarna.
Förr var Sverige ohotad etta på den lista som organisationen Germanwatch tar fram om världens länders klimatpolitik. 2021 konstaterade organisationen att Sverige legat etta i tre års tid. Men direkt efter valet 2022 hände något. Danmark övertog förstaplatsen och det berodde delvis på att vårt grannland ökat takten, men också på att Sverige försämrat sin klimatpolitik.
Försämringen har sedan dess fortsatt år efter år. Sverige låg tidigare på ett betygssnitt på ungefär 74-75 av 100, vilket räckte till en relativt säker ledning. Men 2025 har betyget sjunkit kraftigt till 67 av 100, vilket bara räcker till en åttondeplats, efter länder som Indien och Marocko.
– Den nuvarande svenska regeringen backar från många progressiva klimatpolitiska åtgärder, såsom flygskatten, subventioner för elfordon och investeringar i järnvägssystemet. Skiftet har gått från stöd för förnybar energi till kärnkraft.
Kritik mot ohållbart skogsbruk
CCPI påpekar också att Sverige har “brist på hållbart skogsbruk” och “konflikter på samernas mark” och kritiserar hur vår regering agerar i EU:
– I den internationella klimatpolitiken intar Sverige oftast en progressiv position, men i EU har landet blockerat skogsbruk och politik för markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk (LULUCF). Experterna pekar på att Sverige backar från att vara en föregångare i den internationella klimatpolitiken och de kräver att regeringen upprätthåller en progressiv klimatpolitik.
Källa: CCPI