Sverige ökar importen av fossilgas från Ryssland
Forskningsinstitutet CREA har på uppdrag av Greenpeace räknat på hur mycket fossila bränslen Sverige importerar från Ryssland sedan Putin invaderade Ukraina. Sammanlagt rör det sig om bränsle till ett värde av fyra miljarder kronor.
Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina den 24 februari 2022 har Sverige importerat fossila bränslen för fyra miljarder kronor. I maj 2022 beslöt Riksdagen om ett stopp för olja och kol, men innan dessa bränslen helt stoppats hade tre miljarder kronor betalats till Ryssland. Importen av fossilgas har dock fortsatt som om ingenting hänt och har till och med ökat. Under 2022 köpte Sverige fossilgas från Ryssland till ett värde av 650 miljoner kronor. Januari-februari 2023 ser ut att bli den tvåmånadersperiod då Sverige importerat mest rysk fossilgas sedan kriget startade, till ett värde av 328 miljoner kronor, rapporterar Greenpeace.
– Att fossilgas som finansierar Rysslands krig fortfarande tillåts flöda in till Sverige, ett helt år efter att Putin inledde sin blodiga invasion av Ukraina, är oacceptabelt. Riksdagen gav redan förra regeringen ett tydligt uppdrag att stoppa all import av rysk energi till Sverige och det är Ulf Kristerssons skyldighet att agera, säger Rolf Lindahl, ansvarig för energi- och finansfrågor på Greenpeace.
Greenpeace påpekar också att när den nuvarande regeringen satt i opposition var de drivande för att all svensk import av rysk energi skulle stoppas.
Under fredagen anländer ännu ett stort fartyg med fossilgas från Ryssland till Nynäshamn – med en last som inte är med i rapporten från CREA. Sverige ökar med andra ord importen av fossilgas från Ryssland inför ettårsdagen av invasionen. Dessutom är Sverige nu den största importören i Norden med över 328 miljoner kronor 2023. Danmark ströp all import under 2022, Finland har hittills kommit upp i 297 miljoner kronor och Norge i 136 miljoner kronor.
Flera andra EU-länder har också helt stoppat importen av flytande fossilgas. Det gäller till exempel samtliga baltiska länder och från den första januari i år är det även förbjudet i Storbritannien.
– Vi hoppas nu att detta blir sista gången vi behöver uppmärksamma regeringen på detta. Regeringen måste strypa den ryska gaskranen, att man ännu inte gjort det är ett svek mot befolkningen i Ukraina som lider under Rysslands anfallskrig, avslutar Rolf Lindahl.
Läs även
• Greenpeace stoppar rysk fossilgas på väg till Sverige
• Kraftig ökning av borrning efter fossila bränslen i Arktis
• Större utsläpp än rapporterat från fossilindustrin
• Fåglars häckning försämras av fossilgasledningar
• Sverige lånar ut 3,3 miljarder till rysk fossilgasanläggning i Arktis
Källa: Greenpeace och rapporten “Det flyter på”