Sverige bidrar till utfasning av kolkraft och effektiva utsläppsrätter i EU
Utsläppsrätter ansågs länge vara ett verkningslöst sätt att minska koldioxidutsläppen. Men efter ett förslag från de svenska förhandlarna har nu priset på att släppa ut koldioxid mångdubblats och det kan leda till att kolkraft fasas ut snabbt inom EU.
“The Swedish Proposal” kallas förslaget som de svenska förhandlarna la fram de senaste åren. Systemet har fått de tidigare så billiga utsläppsrätterna att kraftigt öka i pris. På bara ett halvår har priset fyrdubblats. Dessutom går det inte längre att sälja så att andra företag kan fortsätta släppa ut hur mycket de vill, billigt. Istället annuleras utsläppsrätter som “blir över”. Det innebär att om ett land anstränger sig för att minska sina koldioxidutsläpp så får hela EU färre utsläppsrätter vilket i sin tur ökar pressen på andra länder. Det har plötsligt blivit effektivt för länder att gå före mot en miljövänligare framtid.
Lars Zetterberg, klimatexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet, säger till Vetenskapsradion att han tror att det här kommer få en jättestor effekt och att det inom ett eller två år kommer leda till att kolkraft börjar fasas ut inom Europa.
– Det är nästan två års budget av utsläpp som kommer annulleras till 2030. Det är drygt 50 gånger vad Sverige släpper ut varje år, så skulle man tillskriva Sverige reformeringen så har vi gjort en enorm klimatnytta, säger han.
Källor: Vetenskapsradion, SVD och Supermiljöbloggen