Sverige är friförklarat från afrikansk svinpest – tack vare bra samarbete
Drygt ett år efter det första fallet av afrikansk svinpest (ASF) i Sverige är landet nu friförklarat.
Det var den 6 september 2023 som det första fallet av ASF bekräftades i Sverige. Fyndet, ett vildsvin utanför Fagersta, tvingade ett 1 000 kvadratkilometer stort område att hägnas in och fick stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Detta eftersom smittan kan drabba grisar och tvinga lantbrukare att nödslakta hela bestånd. Oron för smitta är så stor att Danmark byggt ett stort stängsel mot Tyskland och bestämt sig för att utrota landets vildsvin. Även Tyskland ska bygga ett stängsel och i Polen pågår masskjutning av vildsvin. När smittan upptäcktes i Sverige och visade sig ha spridits till över 60 vildsvin, höjdes röster i Norge för att även de ska bygga ett staket – trots tveksam effekt.
Nu, drygt ett år senare, är Sverige formellt friförklarat från ASF efter att ha godkänts av EU:s veterinärkommitté. Nu återstår bara att resultatet ska publiceras i EU-kommissionens officiella tidning. Därefter kan de sista restriktionerna i området hävas.
– Det känns fantastiskt! Vi har nått den sista och efterlängtade slutpunkten för svinpestutbrottet i Fagersta. Att vi har blivit friförklarade så snabbt bygger helt på samarbete samt uthållighet i bekämpningsarbetet och hos de som drabbats av åtgärderna. Listan över alla som har bidragit är lång, men jag vill ändå betona att utan Svenska Jägareförbundet, alla lokala jägare som sökt kadaver, kommunernas samarbetsvilja och alla boende och näringsidkare som följt de restriktioner vi har beslutat om hade det inte gått. Tack! säger Lena Hellqvist Björnerot, på Jordbruksverket och Sveriges chefsveterinär.
Även om utbrottet är över så fortsätter arbetet för att vara förberedda inför liknande utbrott framöver.
– ASF-utbrottet är över i Fagersta – men risken för att vi får in smittan på andra platser i landet består. Myndigheter, näringar och frivilligorganisationer måste fortsätta att samverka för att hålla Sverige fritt, och erfarenheterna från Fagersta kommer hjälpa oss, säger statsepizootolog Karl Ståhl.
ASF-smittan i siffror
- 113 miljoner kronor blev Jordbruksverkets totala kostnad för att hantera utbrottet.
- 102 ansökningar om ersättning. Hittills har 4 571 716 kronor betalats ut. De totala ersättningsanspråken uppgår till 34 583 320 kronor.
- 14 928 timmar av sökinsatser – fördelade på cirka 625 jägare.
- 70 smittade vildsvin– samtliga har hittats inom en diameter av 5 kilometer.
- 116 smittskyddsavlivade vildsvin – totalt i kärnområdet och i ytterområdet.
Källa: Jordbruksverket