2012 och 2013 flyttades 60 svenska tjädrar till Brandenburg i Tyskland för att skapa förutsättningar för en ny population i de stora skogarna i området. I en ny studie kallas projektet för en succé och tjädern är nu relativt etablerad i regionen.
Tjädern bedömdes vara utrotad i Brandenburgs skogar 1990. 2012 inleddes ett projekt där sammanlagt 60 svenska tjädrar flyttades till området. Redan nu är projektet en succé. Genom att undersöka gener från upphittade fjädrar har forskare kunnat upptäcka att tjädrarna redan har förökat sig i två generationer.
– Jag är väldigt lycklig över den här framgången som överträffar de högsta förhoppningarna från projektets initiativtagare, säger Jörg Vogelsänger, Brandenburgs minister med ansvar för landsbygd, miljö och jordbruk.
Målet med projektet var att på lång sikt kraftigt förbättra de stora skogarna i västra Niederlausitz vid gränsen till Polen. Framgången tillskrivs ett fungerande samarbete mellan tyska myndigheter, två naturreservat, Federal Forest Management Lausitz, the Leibniz Institute of Zoo, Wildlife Research (IZW) och lokala skogsägare.
Studien visar också att de svenska tjädrarna visade en betydande större överlevnadsgrad jämfört med tjädrar som fötts upp i fångenskap innan de släppts ut.
Målet är dock långt ifrån uppnått med projektet. Det finns idag mellan 30 och 40 tjädrar i området och experterna anser att det behövs minst 100 individer för att ett delmål ska uppnås. Därför kommer Naturvårdsverket att skicka fler tjädrar till Brandenburg de närmaste åren.
Källa: Science Daily