Artikeln är uppdaterad efter att EDJNet hittat felaktigheter i sin data. Det är oklart hur mycket varmare exempelvis Kiruna och flera andra städer blivit.
När det talas om “tvågradersmålet” så är det en medeltemperatur för världen som åsyftas. På vissa håll kommer temperaturhöjningen bli mycket högre. I Europa har medeltemperaturen höjts en grad jämfört med år 1900, enligt journalistnätverket EDJNet.
EDJNet har gjort en analys av över 100 års väderobservationer i europeiska städer och kom fram till att flera städer redan blivit över en grad varmare.
LÄS ÄVEN: • Världens oro för klimatförändringar ökar, men miljöpolitiken uteblir
Förutom en högre medeltemperatur kom journalisterna också fram till att det på 2000-talet blivit fler mycket varma dagar och färre mycket kalla dagar.
Riktigt varma dagar är ett direkt hot mot människors hälsa. En studie från nio europeiska städer, inklusive Stockholm och Helsingfors, visade att värmerelaterade dödsfall ökar så fort medeltemperaturen under en dag överstiger 20°C. I Frankrike dog hela 1500 personer fler än normalt på grund av den extremt varma sommaren 2018.
LÄS ÄVEN: • 99,94% av klimatforskare är överens: mänskligheten orsakar klimatförändringar
Meteorolog Per Undén på SMHI, bekräftar för Ekot att sammanställningen som EDJNet gjort stämmer överens med klimatforskningarnas bild av att klimatförändringarna accelererat på 2000-talet, och att det går fortare längre norrut.
Källor: Sveriges Radio och EDJNet