Svenska miljöaktivister som stoppade trafik döms för sabotage
Tingsrätten dömde i dag samtliga tolv klimataktivister från Återställ våtmarker som blockerade trafiken på E4 den 29 augusti i år.
De döms för sabotage eftersom klimaktivisternas åtgärd att klistra fast sig på vägen “innebar att den allmänna samfärdseln allvarligt stördes och hindrades”. Tingsrätten anser varken att “straffrättslig nöd” eller den grundlagsskyddade demonstrationsfriheten gör att de kan gå fria från ansvar. Dessutom döms de för ohörsamhet mot ordningsmakten eftersom de inte lydde polisens befallning att lämna körbanan.
– Gärningarna har ett samlat straffvärde som uppgår till fyra månaders fängelse, men påföljderna bestäms för nio av dem till villkorlig dom och för tre av dem till skyddstillsyn, skriver Tingsrätten i domen.
– Jag sitter gärna i fängelse för att försöka rädda miljarder människors liv. Det är min plikt som medborgare att göra motstånd mot en regering som förråder sin egen befolkning, säger Viktor Jonsson som deltog i motorvägsblockaden, i ett pressmeddelande.
– Vi bara måste ut på vägarna igen. I Riksdagen står nu ledamöter och uttryckligen säger att det inte finns någon klimatkris samtidigt som barn och vuxna dör på Afrikas Horn i den värsta torkan på ett halvt sekel. Den globala uppvärmningen betyder massvält. Det är vidrigt att makthavarna får fortsätta sitt dödsprojekt, säger Nea Frank, som också deltog i motorvägsblockaden.
Riktar fokus på specifik fråga
Aktionen Återställ våtmarker är inspirerad av en liknande aktion i Storbritannien där de också riktat aktioner mot en specifik fråga. Där har det handlat om att rusta upp och göra husen mer energisnåla och isolera de brittiska hemmen. Frågan fick snabbt stor uppmärksamhet och folk i gemen fick kännedom om en relativt enkel och effektiv lösning på ett stort problem. Av samma anledning har aktivisterna i Sverige bestämt sig för att fokusera på att återställa våtmarker. Ett av kraven är att brytning av torv förbjuds i Sverige från och med år 2023. Marker där det bedrivits brytning av torv ska direkt återställas till livskraftiga våtmarker.
– Jag tror att få människor förstår hur mycket våtmarker sim dikats ut och hur stora utsläpp det orsakat. Få vet också att vi bryter torv för att använda i trädgårdar och att det är katastrofalt. Det är som att gräva upp olja och tända på. Få vet att våtmarker är bättre kolsänkor än skogar och att vi genom att återställa dem inte bara skulle säkra kollagring utan också skydda grundvattnet och minskar risken för skogsbränder. Det är ett bra sätt att förbereda sig för högre temperaturer som kommer påverka vår natur på sätt vi inte kan förstå, sa Helen Wahlgren från Återställ våtmarker, i en intervju med Natursidan i april 2022.
Källa: Solna tingsrätt och Återställ våtmarker