Den ekologiska skuldens dag (Earth Overshoot Day) räknar ut när världens befolkning förbrukat de resurser som jorden producerar. Om världsbefolkningen levde i samma överflöd som svenskar skulle årets resurser vara slut redan den 6 april.
På grund av covid-19 har vi enligt Earth Overshoot Days beräkningar dragit ner något på vår överkonsumtion. I fjol inföll Sveriges ekologiska skuld till jordklotet redan den 2 april. I år blev det fyra dagar senare. Men vi svenskar konsumerar så mycket att det skulle krävas nästan fyra jordklot om världens befolkning levde som vi. Det är bara ett fåtal länder som är värre, exempelvis Qatar, Förenade arabemiraten, USA, Kanada, Australien och Danmark.
Bland de något mer exemplariska länderna hittas Indonesien, Ecuador och Nicaragua som alla nästan klarar sig på jordens resurser.
Koldioxidutsläppen står för 60 procent av de globala ekologiska fotavtrycken medan livsmedelsförsörjningen står för 25 procent, enligt Global Footprint Networks uträkningar. I korthet handlar det om hur fort världens natur kan producera nya resurser jämfört med hur fort vi förbrukar dem. Som det är nu förbrukar vi mer och mer resurser. Det beror delvis på att vi blir allt fler på planeten, men också på att vi konsumerar allt mer.
Idén med begreppet Earth Overshoot Day, som den internationella organisationen Global Footprint Network myntat, är att visa hur vi konsumerar jordens resurser. I dagsläget överkonsumerar vi vår egen planets resurser och har ingen hållbar livsstil. Om vi inte minskar vår konsumtion av naturresurser och släpper ut mindre koldioxid riskerar vår planet att inte vara beboelig för mänskligheten i framtiden.
Läs även:
• Svenskar behöver minska utsläpp med nästan 90 procent
• 2 av 3 vill veta om livsmedel gynnar biologisk mångfald
• Tekniska framsteg stoppar inte förlusten av biologisk mångfald
• Palmolja och importerat nötkött störst utsläppsbovar för svensk konsumtion
• Den sjätte massutrotningen av arter är värre än befarat
Källa: Overshootday.org