1997 fanns över 500 individer av kaliforniatumlaren – vaquitan. 2016 uppskattades antalet till enbart ungefär 30. Sedan dess har fler exemplar hittats döda. Nu ska svenska SLU försöka hjälpa till med experter på redskapsutveckling.
Det största hotet mot kaliforniatumlaren är nämligen att den ofta fångas som bifångst vid nätfiske. Mexikanska forskare och fiskare vänder sig nu till SLU:s experter på redskapsutveckling för att arten ska ha en chans att överleva.
Trots att Mexikos regering nyligen förbjudit fiske med nät i området för att rädda den snabbt minskande populationen så fortsätter det illegala fisket. Att fånga kalifornisk vekfisk i området kan ge stora summor till fiskarna via den svarta marknaden till Asien. Vekfiskens simblåsa betingar ett pris på ungefär 90 000 kronor per kilogram och används i mediciner utan bevisad effekt. Det höga priset och det faktum att Mexiko aldrig dömt någon som smugglar simblåsor till fängelse, har lockat drogkarteller att ägna sig åt illegal fiskhandel. Enligt forskare finns en utbredd syn bland fiskare att det vore bra om tumlarna försvinner så att fiskeindustrin kan ägna sig åt fisket i fred.
LÄS ÄVEN: • Är fångenskap enda räddningen för kaliforniatumlaren?
– Fiskenäringen är mycket viktig för området, och det finns ett stort behov hos de småskaliga fiskare som försörjer sig på fisket att hitta alternativa redskap. Det är en viktig del i arbetet för att skydda vaqutian, säger Sara Königson, forskare vid institutionen för akvatiska resurser på SLU (SLU Aqua).
Ett redskap som forskargruppen tror på är en not som är utvecklad för att användas på mindre båtar i ett småskaligt fiske. Det skulle kunna passa i Mexiko där många fiskare använder mindre öppna båtar. En not påverkar också bottnarna mindre än en trål.
LÄS ÄVEN: • Internationell räddningsaktion för världens minsta tumlare
– Samarbetet mellan Mexiko och Sverige när det gäller redskapsutveckling har pågått i flera år, och vi hoppas att de nyutvecklade redskapen ska skapa möjligheter för det småskaliga fisket i Mexiko. Det är fantastiskt givande att få vara del i arbetet att bevara vaquitan, men också att få arbete för ett hållbart småskaligt fiske i Mexiko, säger Sara Königson.
Källa: SLU