Gå till innehållet

Svårräknade albatrosser inventeras från rymden

Kungsalbatrosser fastnar ibland i fiskefartygens trålar. Foto: Erik Hansson

Med hjälp av bilder från satelliter har forskare lyckats räkna alla individer i världen av den hotade arten nordlig kungsalbatross.

Arten lever så gott som uteslutande på svårtillgängliga, branta klippor utanför Chatham-öarna, 68 mil från Nya Zeeland. Det gör dem väldigt svårräknade.

LÄS ÄVEN: • Klimatförändringar kan drabba albatrosser tidigare än man trott

Med hjälp av högupplösta bilder från satelliter kan 30 cm stora föremål upptäckas, en teknik som tidigare enbart var tillgänglig till amerikansk militär och underrättelsetjänst. Nu används den för att räkna häckande albatrosser och kommer troligen ha en stor inverkan på försök att bevara de nordliga kungsalbatrosserna.

Albatrosserna räknades manuellt 2009 och jämfört med då har antalet fåglar på vissa av öarna kring Chatham nästan halverats enligt satelliträkningen vintern 2016.

LÄS ÄVEN: • Argentina inför åtgärder för att rädda havsfåglar

– Antalet häckande albatrosser var mycket lägre än vi trodde, vilket kan visa att populationen minskar, eller så kan det bara ha varit ett särskilt dåligt år. Men det här visar varför du måste göra räkningar under många år och att göra det med hjälp av satelliter kommer bli både billigare och effektivare, berättar Peter Fretwell från British Antarctic Survey, för BBC.

LÄS ÄVEN: • Namibias nya lag räddar 30 000 fåglar om året

Hoten som albatrosser ställs inför är framför allt kopplats fiskeindustrin. Dels fiskas albatrossens föda hårt av människor och dels används fortfarande betade långlinefiske som lockar stora havsfåglar till att fastna och drunkna. Dessutom kan de nordliga kungsalbatrosserna drabbas hårt av stormar. Vissa år slår över 50 meter höga vågor mot Chatham Island och förstör då årets häckning totalt.

Källor: BBC och Ibis

 

Mer att läsa