Att se de enorma mängder sångsvanar som samlas vid Tysslingen har Natursidan utnämnt till en av Sveriges bästa fågelupplevelser. Nu hotas verksamheten av bristande besökare och bidrag.
Varje år passerar 7 000 – 8 000 sångsvanar fågelsjön Tysslingen i Närke. Efter övervintring i Danmark och Tyskland kommer flyttstråken till Sverige mellan slutet av februari till början av april och vid Tysslingen kan flera tusen sångsvanar vila ut innan resan fortsätter vidare norrut.
Just nu är detta fenomen, kallat Svanrasten, i full gång och under lördagen den 20 mars räknades det till nästan 2 000 sångsvanar.
Matas för att freda åkrar
En av anledningarna till att sångsvanarna stannar just vid Tysslingen är att de utfordras med blandsäd vid Rånnesta i norra delen av sjön. Verksamheten har pågått i årtionden och sköts av Stiftelsen Naturens teater och deras vänförening. Genom att samla sångsvanarna i Tysslingen minskar risken för att de ska äta från jordbrukarnas åkrar i närheten.
Nu är dock verksamheten hotad eftersom inkomsterna, sponsring och bidrag uteblivit i spåren av pandemin.
– De som arbetar dagligdags försöker nu med alla medel att bygga om verksamheten för att ställa om inför de nya krav som kommer i pandemins spår. Men faktum kvarstår – verksamheten hotas av nedläggning om inte stöd kan komma till i tillräcklig mängd, berättar Reine Lindholm som är en av de som engagerat sig för att rädda verksamheten.
Förutom att besöka Tysslingen och ta en corona-anpassad fika i Galleri svanen kan verksamheten även stöttas med bidrag. Mer information finns på Tysslingen.nu.