Svampangrepp på grödor ett allt större problem
I dagsläget är svampar det överlägset största hotet mot världens jorbruksskördar. Det är ett problem som kommer öka i takt med att klimatkrisen förvärras och svampar sprider sig över jorden.
Studier har visat att svampsjukdomar sprider sig norrut med en hastighet av 7 km per år. Detta har pågått sedan 1990-talet, vilket innebär att “skadesvampar” och svampsjukdomar nu hittas över 20 mil längre norrut än för 30 år sedan. Svartrost, som tidigare bara hittades i tropikerna, har nu till exempel rapporterats från England, Irland och Sverige.
Det är inte bara de högre temperaturerna som får svampsjukdomarna att klara sig längre norrut, kraftigare stormar sprider också sporerna över större ytor. Man har sett att en tornado kan sprida svampsporer långt bort och de kan överleva i upp till 40 år.
I dagsläget förlorar jordbrukare ungefär 10-23 procent av sina grödor till de hundratals svampsjukdomar som identifierats hittills. Ytterligare 10-20 procent förloras efter skörden. Enbart de minskade skördarna för ris, vete, majs, sojabönor och potatis skulle ha varit tillräckligt för att föda hundratals miljoner människor.
Eva Stukenbrock (University of Kiel) och Sarah Gurr (University of Exeter) skriver i sin artikel i Nature att det i dagsläget inte görs tillräckligt för att stoppa svampangrepp. Det skulle behöva planteras fröblandningar med en mångfald av gener som är resistenta mot svampangrepp istället för monokulturer av samma sort. Det kan också hjälpa med ny teknik som snabbare upptäcker angrepp. Dessutom krävs mer forskning om många av dessa svampar.
Mer spridda svampsporer är inte bara ett hot mot vår livsmedelsförsörjning – de är också ett direkt hot mot människor. Varje år dör 1,5 miljoner människor av sjukdomar orsakade av svampar och i oktober 2022 publicerade World Health Organization (WHO) den första listan över svampspridda sjukdomar som kan drabba människor.
– För att ta itu med hotet mot människors hälsa från svampsjukdomar hos grödor krävs ett större engagemang för problemet och mer investeringar i forskning från regeringar, filantropiska organisationer och privata företag, skriver Eva Stukenbrock och Sarah Gurr och fortsätter:
– WHO:s förteckning över svamppatogener som infekterar människor är ett steg mot att ge mer uppmärksamhet åt denna extraordinära men understuderade grupp av mikrober. Men för att ta itu med de största hoten mot livsmedelsförsörjningen – och därmed mot människors hälsa – måste man också ta itu med de förödande effekter som svampar har, och kommer att fortsätta att ha, på världens livsmedelsförsörjning.
Läs även
• Bivargens ägg blir levande gasgranat mot svampangrepp
• Ny app ska ta reda på vilka arter som påverkar jordgubbsskörden
• Svampbekämpningsmedel starkaste länk till minskat antal humlor
Källor: Nature