Gå till innehållet

Studie visar att torsken i Östersjön svälter

En ny dansk studie på östra Östersjön visar att där knappt finns någon torsk och den som finns har helt tomma magar.

Det undersökta området är över 5 000 kvadratkilometer stort (Gotland är 3 100 kvkm) och ligger sydost om Skåne och Blekinge, öster om Bornholm. Här mättes syrenivåer och fiskar fångades för att mätas och vägas. Forskarna vid DTU Aqua upptäckte att området har så kraftig syrebrist att fiskar inte kan leva där. De få torskar som fångades var helt tomma i magen och forskarna tror att det beror på syrebristen som gör det svårt för något liv att överleva.

Det är det största området med allvarlig syrebrist som DTU Aqua uppmätt. Marie Storr-Paulsen, biolog och expeditionsledare på forskningsfartyget Dana, berättar för DR att expeditionerna utförts sedan 2007 och att hon sett hur torskarna blivit allt mindre sedan dess. De fiskar som fångades i år är ungefär hälften så stora som de som fångades 2007.

– Vi har under många år sett att torsktillväxten försämras. Man kan nästan säga att vi har en slags dvärgtorsk i östra delen av Östersjön, säger Marie Storr-Paulsen.

Hoppas på EU:s naturrestaureringslag

En möjlig lösning på problemet är den naturrestaureringslag som EU röstat igenom och som även innebär att marina naturområden måste förbättras. Problemet är att lagen varken har en hård deadline för när områden ska vara återställda eller har några konsekvenser för om lagen inte uppfylls.

DR har även intervjuat Danmarks miljöminister Magnus Heunicke som säger att “problemen är mycket djupgående i Östersjön” och anser att det är problematiskt att det inte finns någon tydlig deadline i EU-lagstiftningen.

– Vi måste kontinuerligt tillsammans med EU bedöma om planerna är tillräckliga. Konkret tycker jag att det är viktigt att peka ut stora områden i Östersjön som strikt skyddade områden där mänsklig aktivitet som skadar miljön minimeras.

Källa: DR

Mer att läsa