Hur har privatpersoner och företag byggt längs med strandkanten? Har allmänheten möjlighet att promenera längs vattnet och ges växter och djur tillräckligt skydd i närheten av sjöar och vattendrag? Det ska länsstyrelsen i tio län nu kontrollera, rapporterar P4 Gävleborg.
Strandskyddet innebär ett skydd för växter och djur som lever i eller i närheten av vattnet och är även ett sätt att säkerställa att allmänheten kan exempelvis bada, promenera och fiska vid sjöar.
2009 införde förra regeringen en ny lag för att underlätta byggen vid stränder. Det skulle bli lättare att få dispens från strandskyddet och så blev fallet. I SVTs kartläggning visar det sig att det skett en kraftig ökning av antal dispenser. Målet var att hjälpa kommuner som har problem med avbefolkning, men den anledningen har mött kritik och det finns samtidigt en risk för att fler strandnära byggen drabbar vattenmiljön.
Kontrollen av strandskyddet har också varit kraftigt eftersatt.
– Det har varit angeläget i många år men nu har vi kommit så långt att vi kan göra den här gemensamma satsningen. Strandskyddstillsynen är eftersatt, man skulle kunna säga bedrövligt liten, säger Kristina Höök Patriksson på Miljösamverkan Sverige, som projektleder satsningen, till SVT.
Från Skåne i söder till Gävleborg i norr ska nu tio länsstyrelser utföra kontroller för att se över hur strandskyddet efterlevs. Kontrollerna ska nu effektiviserar och sammanlagt kommer det göras upp till 200 kontroller för att se till att inte överträdelser i form av bryggor, förråd och annat byggts utan dispens.
Både Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden oroas av utvecklingen med allt fler dispenser från standskyddet. På fem år har de fördubblats på många håll.
– Ökningen är oroande, att det på så kort tid har fördubblats, säger Marcus Kraus från Naturskyddsföreningen till SVT Västerbotten.
Även Världsnaturfonden WWF är oroade och vill se ett stärkt strandskydd. De anser att ett utökat byggande vid strandgränsen leder till problem för fiskbestånden eftersom de använder grunda områdena för att leka. Försvinner fisken blir det en ekologisk obalans som leder till ökad övergödning och algblomning, säger föreningen till Nacka Värmdö Posten.