En strandskata som försetts med en liten GPS-sändare har registrerat ett troligt nytt höjdrekord för arten. Forskare från Nederländerna kunde uppmäta att en strandskata flög på över 5000 meters höjd, uppger NRK.
Strandskator minskar i antal. I Nederländerna i över 25 år och även i Norge ses en tydlig nedgång. Norsk Ornitologisk Forening har därför valt arten till sin Årets fågel 2018.
Som en del i ett projekt för att lista ut varför strandskator minskar i antal förses vissa individer med GPS-sändare. En av dessa lämnade den 20 maj 2017 övervintringsområdet i Nederländerna. Fyra dagar och fyra timmar senare landade nästan 150 mil norrut, på Myre i Vesterålen. Då hade den bland annat flugit över de norska fjällen och registrerats på 4750 meters höjd. En annan satellitmärkt strandskata som flög till Belomorsk i Ryssland i fjol flög ännu högre – 5236 meter.
LÄS ÄVEN: • Fantastisk tid att vara flyttfågelforskare
Hur ofta strandskator flyger så här högt vet inte forskarna eftersom det inte är så många som märkts med gps-sändare tidigare. Ornitologen James Wilson i Lofoten har i flera år ringmärkt strandskator. Han har en teori om varför fågeln väljer att flyga så högt.
LÄS ÄVEN: • Dramatisk minskning av flyttfåglar i Storbritannien
– Det är känt att fåglar kan flytta väldigt högt. Gäss har observerats flyga över Mount Everest. Vindriktningen kan ändra sig på höjden, så strandskatan kan flyga uppåt eller nedåt för att hitta medvind. Får strandskatan medvind kan den uppnå en fart på 120 kilometer i timmen. Troligtvis vill strandskatorna även flytta högt för att komma över eventuella moln, säger James Wilson till NRK.
Källa: NRK