Det finns flera positiva nyheter för den nyazeeländska naturen just nu. En markägare skänker 900 hektar skyddsvärd natur till staten och så planeras det för ett nytt reservat åt de speciella ugglepapegojorna – kakapo.
Det går äntligen bättre för ”ugglepapegojan” kakapo. Enligt Nya Zeelands motsvarighet till Naturvårdsverket fick den ett rekordbra häckningsår 2019, men världspopulation består fortfarande bara av drygt 200 individer.
Det som framför allt behövs är fler lämpliga livsmiljöer. Den marklevande fågeln kan inte flyga och är därför ett enkelt byte för invasiva rovdjur i Nya Zeeland, som till exempel råttor, vesslor och illrar.
I dagsläget finns bara kakapon på öar som rensats från rovdjur, men nu görs det upp planer för ett 350 hektar stort inhägnat reservat vid Wainuiomata på Nya Zeelands norra huvudö. Tanken är att hägna in området för att göra det lättare att hålla fritt från rovdjur.
I veckan röstade regionalpolitikerna i Wellington ja till att utreda reservatet, som förutom kakapon även kommer gynna många andra marklevande arter, så som kivier.
Regionfullmäktige Thomas Nash säger till Stuff.no.nz att reservatet skulle bli en total förändring för hotade arter och att det skulle bli “den största tillgången för biologisk mångfald på den södra delen av Nordön, om inte hela Nordön”.
Kakapon var tidigare väldigt vanlig i Nya Zeeland, men de var lätta byten när maorierna och européerna anlände till landet. De jagades hårt och introduktionen av vesslor och illrar på öarna drabbade arten så hårt att de länge antogs vara helt utrotad. På 1970-talet hittades dock några individer på Stewart Island söder om Nya Zeeland. Vid en räkning 1977 hittades bara 18 exemplar. Sedan dess har ett intensivt arbete med att rädda arten pågått och 2019 har antalet kakapoer i världen ökat till över 200.
Källa: Stuff.no.nz