Stort naturpris till forskare bakom kontroversiell metod med äggstölder
Professor Carl Jones vinner Indianapolis Prize i år för sitt långa arbete med att rädda hotade arter. Hans metoder ansågs kontroversiella i början av hans karriär, men är idag allmänt erkända och accepterade som ett effektivt sätt att rädda hotade fågelarter. Förutom äran belönas han med nästan 2 miljoner kronor.
När Carl Jones anlände till Mauritius på 1970-talet var hans jobb att avsluta arbetet med mauritusfalken. Det var vid den tiden världens mest sällsynta fågel och det återstod bara fyra individer, vilket gjorde att projektet ansågs hopplöst. Men Carl Jones gav inte upp så lätt.
Han blev kvar på ön utanför Madagaskar och påbörjade en ny metod som var kontroversiell på den här tiden. Han tog ägg från falkens bon och kläckte dem i en inkubator och lät falkungarna växa upp i fångenskap innan de släpptes ut. Falkparet i naturen reagerade på äggstölden på samma sätt som om de tagits av rovdjur – de lägger nya ägg, vilket leder till ett större antal kläckta falkungar än om äggen inte hade stulits från boet.
Metoden kallas “double-clutching” (dubbel-kläckning) och visade sig bli en väldigt stor framgång. På bara tio år ökade antalet falkar från fyra exemplar till över 300 och idag finns det ungefär 400 mauritiusfalkar i livet.
Det är inte den enda naturvårdsinsatsen som Carl Jones ligger bakom. Han anses även ha räddat mauritiusduvan, mauritiusparakit och rodriguessångare och dessutom har han tagit fram en framgångsrik naturvårdsåtgärd som innebär att en art tar över en nisch som en numera utrotad art tidigare hade.
För sina insatser för att rädda världens natur belönas professorn med Indianapolis Prize 2016, som ibland kallas “naturvårdens Nobel-pris”.
– Att vinna Indianapolis Prize 2016 är tveklöst en av de största stunderna i min karriär. Jag är särskilt stolt över priset eftersom det värdesätter bevarandet av djur så som mauritiusduva, som inte är stora ryggradsdjur, men som ändå tillhandahåller viktiga ekosystemtjänster, sa Carl Jones vid priscermonin.
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=SdVcC8C2mr4″]
• Klicka här om du inte kan se filmen.
Källa: Telegraph