Stort lidande under lång tid för sill som trålas
96 procent av de sillar som trålas i Nordsjön dör i näten innan de når däck. De har nästan inga fjäll kvar och uppvisar tecken på stress och exploderade röda blodkroppar.
Forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har tillsammans med danska aktörer undersökt djurvälfärden för sill som trålas i Nordsjön. De följde med på fisketurer och kunde se hur trålningsfartygen tog upp mellan 1,5 och 5 miljoner sillar per trålning. Fiskarna visade upp tydliga tecken på att de lider under fångsten.
Innan de tas upp på däck har sillarna spenderat 1-5 timmar inspärrade i näten och när de väl når båten hade 96 procent av de fångade sillarna dött. De hade också i snitt förlorat hela 95 procent av sina fjäll under tiden i nätet och 95 procent hade även en hög nivå av exploderade röda blodkroppar (hemolys).
– När fiskar dör under fångsten utsätts de för onödigt lidande, vilket samtidigt försämrar köttets kvalitet på grund av stressrelaterade förändringar i deras kroppar. Det finns fortfarande många oklarheter kring vad som händer med fiskarna i trålen under vattenytan. Men vi kan med säkerhet säga att sillen som vi undersökte dog först efter att ha utsatts för allvarlig stress under en lång period, förklarar Albin Gräns, zoolog och docent vid SLU.
Möjligt att minska lidandet
Den danska fiskeorganisationen Danmarks Pelagiska Producentorganisation kommenterar rapporten så här i ett pressmeddelande: “resultaten i vår studie tyder på att det finns möjligheter att utveckla skonsammare fångstmetoder som skulle gynna både fiskvälfärden och produktkvaliteten”.
Det skulle inte minst påverka de flera miljarder fiskar som skandinaviska fiskare fångar årligen. Enbart det danska pelagiska fisket tar årligen upp 30 miljarder fiskar, vilket gör vårt grannland till den största fiskenationen i EU. Enbart i norra Atlanten fångas årligen 20 miljarder sillar.
– Jag hoppas att det här kan bana väg för utvecklingen av nya teknologier och metoder för att komma fram till skonsammare fångst- och avlivningsprocess. Om fler fiskar överlever till däcket, måste sen fokus ligga på att också utveckla och implementera humana avlivningsmetoder ombord på fler fiskefartyg, avslutar Albin Gräns.