Gå till innehållet

Stort intresse för vattenbufflar i Sverige

För fem år sedan inleddes arbetet med att låta vattenbufflar beta i våtmarker. I dagsläget är intresset så stort att antalet vattenbufflar inte räcker till.

Det är femte sommaren som vattenbufflar betar i våtmarker i Stockholms län. Första året var de två. I år är de hela 37 stycken och dessutom utspridda över hela länet. Men det hade kunnat vara betydligt fler.

Inga Birath von Sydow jobbar på Naturgruppen med att hyra ut vattenbufflarna under sommartid och hon säger till SVT Stockholm att intresset är stort.

– Alla vill ha bufflar det här året. Vi skulle nog kunna ha dubbelt så många bufflar.

Effektivt våtmarksbete

Fördelen med vattenbufflar gentemot kor och får i våtmarker är att de betar effektivare. Jenny Jewert, jordbruksexpert på WWF, berättade om deras påverkan i samband med att de började beta i Fysingen norr om Stockholm 2020:

– Vattenbuffeln är fenomenal på att sköta våtmarker. Den kan dyka ner och beta rötter av vass och andra växter på botten. Eftersom den gärna betar och simmar långt ut i vattnet skapar den öppningar och vassfria miljöer där många arter kan trivas, som våtmarksfåglar och groddjur.

En annan anledning till att vattenbuffeln kan göra så viktiga insatser är för att klövarna är utformade så att de kan gå bra i våtmarker. De gillar också att gyttjebada och lerpölarna som då bildas gynnar djur som grodor och våtmarksfåglar.

Källa: SVT Stockholm

Mer att läsa