Storslagen svampbok inte så nischad som det verkar
Det finns böcker som kallas tegelstenar för att de är så tjocka och omfattande. "Hotade och sällsynta svampar i Dalarna" skrattar åt dem alla. Den är som en svampbok, skogsbok och guidebok i ett.
Efter att Dalarnas botaniska sällskap publicerat de rejäla verken om först växter och sedan om mossor och lavar i Dalarna är det nu dags för den tredje delen; “Hotade och sällsynta svampar i Dalarna”.
Jag hade hört talas om att det skulle vara en tjock bok, men jag blev ändå lite chockad när den anlände med den stackars brevbäraren. Med sina nästan 1 100, rejäla, sidor är den storleksmässigt som två sammanfogade volymer av Nationalnyckeln.
Visst, en annan redaktör hade kanske strykit en del av dessa sidor, men själv är jag bara hänförd över att ämnet får ta den här platsen. Alla de som jobbat med den här boken visar nämligen att det är fullt rimligt. Från en inledning om svamparnas plats i ekosystemen och en historisk genomgång glider boken över i att presentera svamplandskapet Dalarna.
Känga till skogsindustrin
Den här delen i boken är oerhört fascinerande. Det handlar förvisso om svampar, men också om så mycket mer. Om hur skogarna och skogsbruket förändrats, människans störningar av svamparnas rike och om ängar och betesmarker. Kunnigt och engagerat. Skogsindustrin och skogsägarrörelsen får sig rejäla kängor i stycket “Sanningen är deprimerande” som tar upp hur mycket av Dalarnas fina svampskogar som försvinner år efter år.
Efter drygt 320 sidor är det dags att gå igenom platserna – från Avesta till fjällen. Varenda en av landskapets 16 kommuner presenteras med en guide till sammanlagt hundratals svamplokaler.
Själv råkade jag av en slump börja läsa om Hansollasgården i Boda som jag haft anledning att besöka tidigare och kunde glädjas av att läsa om restaureringen av en äng som jag verkligen vill återvända till. Över huvud taget fungerar Hotade och sällsynta svampar i Dalarna alldeles utmärkt som en guidebok till landskapet, egentligen oavsett om det är svampar, växter, småkryp eller något annat du går igång på.
Detaljerad fyndkarta
Nästan 570 sidor i boken vigs åt artbeskrivningar och det är kanske den här delen som gör boken lämplig till betydligt fler än de som besöker eller bor i Dalarna. Hundratals svampar beskrivs i detalj med bilder, kännetecken och ekologi. Få andra svampböcker har med samma detaljerade beskrivningar. Varje svamp har dessutom en utbredningskarta över Dalarna och till och med aktuella lokaler med beskrivning av platsen som till exempel “Nyhammars herrgård, grova lönnar i parken”.
Bor du i Dalarna och inte den här boken får igång ditt svampintresse så kommer ingenting lyckas med det. Bor du någon annanstans i landet och har ett visst svampintresse så är det nog stor chans att du kommer börja smida planer för en resa till Dalarna i sommar eller höst.
För övrigt borde Dalarnas botaniska sällskap få någon sorts pris av Visit Dalarna för sin insats för turismen till landskapet. Efter tre rejäla verk om Dalarnas kärlväxter, lavar och mossor och nu svampar har de verkligen marknadsfört regionen på bästa sätt, om än för en nischad målgrupp.
Transparens: Natursidan fick ett recensionsexemplar av boken av Dalarnas botaniska sällskap.