Storbritannien ska rösta om att utropa nationellt miljönödläge
Arbetarpartiet Labour ska på onsdag begära en omröstning om att landet ska utropa ett nationellt nödläge på grund av allvaret i klimatkrisen. Målet är att pressa politiker att antingen rösta ja till hård klimatpolitik eller tvinga dem att förklara varför det inte skulle vara nödvändigt.
Jeremy Corbyns parti Labour kräver att Storbritannien agerar snabbt för att undvika mer än 1,5 graders uppvärmning, bland annat genom satsningar på förnyelsebar energi, klimatsmartare transporter, ökad budget för miljöskydd och för att minska utarmningen av den biologiska mångfalden. Genom att utropa en miljönödsituation hoppas Labour kunna skapa en svallvåg som påverkar andra regeringar runt om i världen.
Rebecca Long-Bailey, ledamot i Storbritanniens parlament för Labour skrev i the Observer:
– Om vi inte agerar snabbt för att minska mängden koldioxid som vi släpper ut i atmosfären kommer vi ställas inför en total katastrof.
LÄS ÄVEN: • Tusentals demonstrerade i London – kräver slut på kriget mot naturen
Labours initiativ till en omröstning är inspirerat av den senaste tidens våg av aktioner i världen från Extinction Rebellion (XR) och skolstrejker. Inte minst i Storbritannien har XR varit stark och nyligen avslutades en vecka med dagliga aktioner, som fått stor uppmärksamhet i media.
I lördags meddelade Jeremy Corbyn att den senaste vågen av protester var en “massiv och välkommen väckarklocka” som kräver snabbt, dramatiskt agerande som bara samordnade regeringsåtgärder och en grön industrirevolution kan åstadkomma.
LÄS ÄVEN: • Extinction Rebellion – genomtänkt, radikalt och snällt uppror som växer
Onsdagens omröstning är inte det enda som Extinction Rebellion och skolstrejken påverkat i den brittiska politiken på sistone. En av cheferna för Storbritanniens satsning på fracking, en hårt kritiserad metod för att utvinna olja ur marken, avgick nyligen efter bara sex månader. Anledningen är att det ses som ett “omöjligt uppdrag” att utveckla industrin när miljöaktivister varit så framgångsrika med att påverka regeringen att stoppa fracking.
LÄS ÄVEN: • Extinction Rebellion startar internationellt uppror för att stoppa ekologisk kris
En studie har visat att Storbritanniens planer på att använda oljeutvinning via fracking skulle ge lika mycket växthusgasutsläpp som 286 miljoner nya bilar eller 29 nya kolkraftverk.
I Skottland utropades i helgen en nationell miljönödsituation. Landet har lovat att bli klimatneutrala till år 2050. Även Skottlands förstaminister Nicola Sturgeon säger sig ha inspirerats av skolstrejkerna. Under måndagen utlyste även Wales ett klimatnödläge.
Källa: The Guardian