Storbritannien har nu utannonserat ett beslut om att förbjuda mikroplast i kosmetika och personliga hygienprodukter så som dusch- och tandkräm. Detta eftersom experter anser att de utgör ett hot mot naturen och människor. Greenpeace kallar det för “världens hårdaste förbud mot mikroplast”.
Även om beslutet hyllas av miljöorganisationer så finns det undantag i förbudet och Marine Conservation Society är kritiska mot att inte alla produkter som riskerar att spolas ut i avloppen inkluderas.
LÄS ÄVEN: • Ny studie: Plast är nu en tydlig del av geologin i människans tidsepok
Förbudet i Storbritannien införs för produktion från och med den 1 januari 2018 och försäljning kan ge varning och böter efter den 30 juni 2018.
Det finns alternativ till mikroplast i kosmetika och ett sådant här förbud ses därför som ett enkelt sätt att minska andelen plast som kommer ut i naturen. En uppgift för mänskligheten som blir allt mer akut. Sedan 1950 har det producerats 6,3 miljarder ton plastskräp och nästan 80 procent av det har slängts på soptippar eller i naturen.
LÄS ÄVEN: • Ny studie: Mikroplaster i Östersjön ”obehaglig” påverkan på fisk
I februari skrev den svenska Regeringen att de förbereder ett nationellt förbud mot mikroplast i “kosmetiska produkter som sköljs av”.
– Detta eftersom den frivilliga utfasningen inte fungerat fullt ut, samtidigt som EU-kommissionen inte tagit initiativ till ett EU-gemensamt förbud. Mikroplast i kosmetika är direkt skadlig för miljön och helt onödig eftersom det finns fungerande och mer miljövänliga alternativ. Kemikalieinspektionen har också fått i uppdrag att ta fram förslag till ett bredare förbud som omfattar ytterligare kosmetiska produkter.
I en debattartikel i Svenska Dagbladet från januari i år uppmanade 13 ledande experter från fyra universitet regeringen att förbjuda plastkorn i kosmetika. Sverige har en god och relativt enkel möjlighet att stoppa en helt onödig föroreningskälla och bidra till en renare och friskare miljö i europeiska vatten, menar de.
Källor: Independent och Regeringen