Storbritannien försvagar miljölagar efter Brexit
Storbritanniens miljölagar ser ut att få sin största förändring på 40 år när de lämnar EU och det är inte till det bättre för naturen. Tre nya lagförslag för jordbruket, fisket och luftföroreningar lämnar mycket att önska, rapporterar den prisbelönta miljöjournalisten Fiona Harvey i The Guardian.
De nya lagförslagen är enligt henne fulla med luckor och innehåller svaga krav på miljön.
Det gäller till exempel luftföroreningarna som orsakar 40 000 dödsfall per år i Storbritannien och 4,5 miljoner i hela världen. I det nya lagförslaget försenas åtgärder till hösten 2022.
Brittiska staten har också infört nya regler som gör att de kan ställa lägre krav på hur rena vattendrag måste vara. Dessutom kommer flera krav på jordbruket att göra det frivilligt med miljöhänsyn. Det gäller till exempel för häckande fåglar och igelkottar. Samtidigt vill regeringen minska antalet inspektioner för att se om hänsyn tas.
Även för det brittiska fisket läggs mycket makt i regeringens händer. Det blir upp till politiker att avgöra vad som är ett hållbart fiske och om det ska införas några restriktioner. De behöver inte lyssna på forskarnas rekommendationer.
– Om inte regeringen accepterar ändringar av dessa viktiga lagförslag under de kommande veckorna och månaderna kommer Storbritannien tyst byta ut överenskomna mål och stränga miljöskydd mot en uppsättning vaga löften, frivilliga åtgärder och medvetet oklar och läckande lagstiftning. Igelkottar och sorkar kommer inte att vara de enda förlorarna, skriver Fiona Harvey i sin analys.
Källa: The Guardian