Från och med den 1 juli kan vattenskoterförare som stör andra människor eller natur bötfällas på plats av polis.
Vattenskotrar kan påverka både människor och natur med oljud och buller och att köra på grunda vatten kan störa bottenlivet och förstöra för viktiga vattenväxter. Från april till och med augusti kan dessutom olika fågelarter som lever i och i närheten av vatten ruva eller ha ungar och är därmed extra känsliga för störningar.
En ny lag som träder i kraft den 1 juli 2021 hoppas förbättra situationen. Nu får polis utfärda “ordningsbot för störande och onödig körning med fartyg”, skriver Åklagarmyndigheten. Bestämmelsen gäller alla båtar, men “buskörning med vattenskoter” pekas ut specifikt. Boten för detta blir 1 500 kronor.
– Det här är störningar som drabbar väldigt många människor i deras hem eller när de vill koppla av på sin fritid. Sommaren är den tid när både vattenskotrar och högljudda bilkaravaner är absolut vanligast. Därför har jag beslutat att det här ska gälla redan från den 1 juli, säger riksåklagare Petra Lundh.
Dessutom införs våren 2022 även krav på förarbevis och godkänd utbildning för att köra vattenskoter.
Så visar du hänsyn
Det enklaste sättet att visa hänsyn till naturen som båtägare är att vara försiktig med var och hur man kör. Det kan vara lockande att köra in i en stilla vik, men det kan ställa till med stor skada.
– Så fort det är grundare än två meter ska man reflexmässigt ta det extra lugnt. Sedan om det är en vik där det är stilla vatten och inte så mycket vågrörelser, då är det ett system som är naturligt vågskyddat och då kan den lilla extra vattenrörelsen från en båt ha en ganska stor effekt på systemet, säger Sofia Wikström, docent i marinbiologi på Stockholms universitet, till Sveriges Radio.
Källor: Åklagarmyndigheten och Naturvårdsverket