Gå till innehållet

Stora fördelar med minskade kväveutsläpp

Att minska mängden kväveföroreningar som hamnar i naturen har stora fördelar för vår hälsa, jordbruket och ekosystemen och det finns tydliga metoder, enligt en ny studie.

De höga kväveutsläppen hör till en av de planetära gränser som har överskridit kraftigast. De huvudsakliga anledningarna är användningen av konstgödsel i jordbruket och förbränning av fossila bränslen. Detta orsakar att det släpps ut kväveföroreningar som ammoniak (NH3), kväveoxider (NOx) och dikväveoxid (N2O). Dessa utsläpp får allvarliga konsekvenser. Människors hälsa och hela ekosystem skadas, pollinatörer drabbas hårt, och skördarna blir sämre. Det kraftigt övergödda Östersjön med omfattande bottendöd är ett exempel på en sådan konsekvens.

En studie i EU-länderna från 2000 visade att enbart de socioekonomiska skador som orsakas av kväveutsläpp kostar samhället svindlande 70-320 miljarder euro per år. Främst i form av negativa hälsoeffekter på människor till följd av luftföroreningar, men också i form av förluster av biologisk mångfald på land till följd av alltför stort kvävenedfall.

Dessa skador förväntas öka ytterligare framöver.

Positiva effekter av minskade föroreningar

Men det finns effektiva metoder för att minska kväveutsläppen och det skulle kunna få en lång rad positiva konsekvenser. Det visar forskare i en ny studie.

Genom att minska förbränningen av fossila bränslen, öka effektiviteten i jordbrukets kväveanvändning och minska livsmedelsförluster och avfall blir effekterna stora. Höga ambitioner kan halvera kväveutsläppen till år 2050 vilket kan minska antalet förtida dödsfall till följd av luftföroreningar minska med 870 000 personer. Dessutom förbättras skördar i jordbruket och ekosystemen skulle må bättre.

– Vi fann att kväveåtgärder ger ökande fördelar över tid, med större effekter 2050 än 2030. De största minskningarna av ammoniak och kväveoxider förväntas i Öst- och Sydasien, främst genom förbättrade odlingsmetoder och införande av ny teknik i industrisektorerna. Dessa minskningar kommer att bidra till att sänka luftföroreningsnivåerna, vilket gör det lättare för många regioner att uppnå Världshälsoorganisationens delmål. I takt med att befolkningen växer kommer dessutom hälsofördelarna med dessa åtgärder att öka, särskilt i utvecklingsområden, berättar studiens huvudförfattare Yixin Guo.

Källor: International Institute for Applied Systems Analysis och Science Advances

Mer att läsa