Gå till innehållet

Stora förändringar pågår i Arktis fiskbestånd

Den globala uppvärmningen går snabbast närmast polerna och haven runt Arktis värms upp snabbt. Det påverkar inte minst fiskarna som lever i området.

Ett internationellt team av experter på fiskar och global uppvärmning har gått igenom data från 16 345 trålningar i nordöstra Atlanten mellan 2004 och 2022. De fokuserade på 107 marina fiskarter, bland annat i Barents hav. Genom att jämföra med tre olika klimatscenarion och avancerade modellering av sin data tittade de på hur fiskarna i Arktis kommer att förändra sin utbredning åren 2050-2100.

De kom fram till att mängder av fiskar kommer röra sig norrut för att hitta kallare, mer lämpliga vatten. Men samtidigt förväntas flera viktiga arter trängas undan och få svårt att hitta hav med lämplig temperatur. Det gäller bland annat lodda och polartorsk.

– Klimatuppvärmningen sker i det arktiska Barents hav snabbare än någon annanstans, och vår studie tyder på strukturella förändringar i fisksamhället som ett resultat av detta, säger Cesc Gordó Vilaseca, från Nord university och studiens huvudförfattare.

Fabrice Stephenson, från Newcastle University’s School of Natural and Environmental Sciences, deltog också i studien och menar att det krävs åtgärder både för fisket och politiker för att komma till rätta med de stundande problemen.

– Med tanke på de stora förändringar vi förutspår under framtida klimatförhållanden är det verkligen viktigt att framtida strategier för fiskeriförvaltning och planering av marina skyddade områden tar hänsyn till förändringar i arternas biomassadynamik och fördelning.

Källor: Newcastle university och

Mer att läsa