Stora däggdjur i Sverige en av världens 50 bästa vildmarkssemestrar
Det är den brittiska tidningen Telegraph som utsett 50 av världens bästa vildmarkssemester. På första plats hittas “Stora däggdjur i Sverige”, en av Wild Swedens turer som tar besökarna till vilda skogar i Bergslagen och Hälsingland.
LÄS ÄVEN: • Vår avdelning om naturturism
Telegraph motiverar utmärkelsen med att det i centrala Sverige finns några av Europas stora däggdjur, som är sedan länge utrotade på brittiska öarna. Det är också däggdjuren som Wild Swedens grundare Marcus Eldh tror är huvudanledningen till att många turister kommer till Sverige.
– Älgar, vargar, bävrar och björnar är ovärdeliga tillgångar för att locka besökare ut i den svenska naturen. De här stora däggdjuren är bland det mest intressanta vi har. Folk vill uppleva vild och vacker natur, då är älgar och vargar viktiga symboler, som ett bevis på att naturen är vild.
LÄS ÄVEN: • Prisbelönt naturturismguide om utmaningarna för branschen
Han berättar också att det är många britter som kommer på Wild Swedens turer och att de till och med kan inspirera till att landet vill återskapa sin egen vilda fauna.
– Engelsmännen är ju pionjärerna inom safariturism. De åkte till sina kolonier i Afrika för att skjuta elefanter och lejon. Nu har de bytt ut sina pangare mot kikare och kameror. Nu reser de runt i hela världen för att se och fotografera vilda djur. Borneo, Galapagos, Yellowstone… Sverige är än så länge en relativt otippad destination för safariturism. Men vårt trumfkort är att vi har de djuren som de inte längre har kvar. I Norden kan britterna uppleva hur deras fauna en gång sett ut. Det inspirerar dem också till att återinföra vilda djur till Storbritannien, säger Marcus Eldh.
LÄS ÄVEN: • Nytt pris till ideella naturhjältar som kämpar för att rädda skogar
Även om det är de stora däggdjuren som lockar så är det inte alltid det som blir det mest minnesvärda.
– Vi lockar hit dem med hjälp av älgar, vargar, bävrar och björnar, men väl på plats är det skogarna, sjöarna och tystnaden som är mest imponerande. Att sitta vid en lägereld, ha tid att prata med varandra, vandra genom en mossig skog, stanna till vid en skogstjärn. På de här turerna ordnar vi med allt och tar verkligen hand om deltagarna. Allt ingår.
Om du fick bestämma något som ytterligare skulle underlätta för svensk naturturism – vad skulle du göra?
– Naturen är en av de främsta reseanledningarna till att besöka Sverige och en viktig inkomst för både staten och lokalsamhällen. Men nu är det så att efterfrågan på naturupplevelser är större än utbudet. Många fler skulle kunna jobba med naturturism. Om vi ska kunna erbjuda mer naturturism så behöver vi se till att skydda mer vild och vacker natur. Allt annat är sekundärt. Sedan behöver vi kompetensutveckling i form av turismutbildningar och stötta turismföretagare runtom i Sverige. Men den enskilt största tröskeln för turismföretagare att ta steget att satsa på naturturism är nog resegarantilagen. Om vi kan göra den enklare och tydligare så skulle många fler börja erbjuda resor inom Sverige.