Stor gåva till räddningsarbetet efter oljekatastrofen i Blekinge
WWF har skänkt 250 000 kronor till arbetet med att rädda oljeskadade fåglar.
I dagsläget jobbar hela 75 personer med utsläppen enbart från Kustbevakningen. Dessutom är över tio fartyg och mindre båtar på plats, tillsammans med flygplan, drönare och räddningsdykare. Men det behövs ännu mer insatser, inte minst för att rädda de uppemot 1 000 fåglar som beräknas ha drabbats av utsläppen. Det kan räcka med en liten oljefläck för att en fågels skydd mot kyla ska försvinna och den ska få försämrad flygförmåga. Det ökar kraftigt risken för att fåglarna ska drunkna eller frysa ihjäl. Dessutom riskerar fåglarna att förgiftas om de får i sig stora mängder olja. Det kommer troligen ta flera månaders arbete att ta hand om skadade fåglar och sanera oljan.
WWF har nu gått ut med att de skänker en kvarts miljon kronor till arbetet med att rädda fåglarna.
– Fler än 500 fåglar har redan oljeskadats efter oljeutsläppet i Blekinge. Oljan är svårupptäckt nu då den sjunkit under ytan. Det pågår ett stort arbete att skydda det fågelrika området Äspet vid Åhus, där vallar nu byggs så att oljan inte ska komma in. Nu hjälper vi de organisationer som kämpar mot klockan med ett bidrag för att rädda så många oljeskadade fåglar som möjligt, säger Yvonne Blombäck, expert på kust och skärgård på WWF.
Hon berättar att hon är förtvivlad över läget i Blekinge.
– Dels för kustmiljön, men särskilt för fåglarna. Detta är en katastrof. Många arter som vigg, knipor, gäss och svanar drabbas hårt, eftersom många fåglar samlas i Blekinges skärgård inför vintern. Jag hoppas att bidraget från WWF kan rädda fler fåglar. Tack till våra Östersjöfaddrar och supportrar som gör detta möjligt.
En av dem som jobbar med att hjälpa oljeskadade fåglar är Anders Borgman, kris- och beredskapssamordnare i Sövesborgs kommun:
– Vi har fått en lokal nu där vi kan börja samla in fåglarna, bedöma i vilket skick de är i och ge dem mat för att de ska klara av att tvättas. Oljan har sjunkit och är nu under vattenytan, det är dock svårt att förutse var oljan tar vägen.
Läs även
• Oljan på väg mot Skåne – 1000 fåglar redan drabbade
• Rapport från oljekatastrofen i Blekinge: “Gör ont i själen”
• Oljeutsläpp i Östersjön har nått land – naturreservat i området
• Mängder av oljeskadade fåglar på västkusten
• Nya licenser för oljeborrning i Norge – flest till svenska Lundin
• Oljeutsläppen minskar, men nästan inga döms
• Oljeutsläpp i naturreservat i Göteborg kan ha dödat 100 fåglar