Nepals arbete med att stärka sin tigerpopulation är framgångsrikt. Enligt landets senaste inventering har antalet tigrar ökat från 121 individer 2009 till 235 i april 2018, det rapporterar Världsnaturfonden WWF.
Målet är att fördubbla antalet tigrar till år 2022 och det ser landet ut att lyckas med tack vare satsningen på effektivt skydd av tigerns livsmiljöer, kraftfulla insatser mot tjuvjägare och stöd från myndigheter och lokalbefolkningen.
LÄS ÄVEN: • Att rädda tigrar hjälper många andra arter och ekosystem
– Resultatet är glädjande och ett kvitto på att naturvård lönar sig. Nepal är en modell för hela Asien och har stora möjligheter att bli det första landet som fördubblar sitt tigerbestånd till 2022. Det var ett mål som antogs på det första stora tigertoppmötet med världens ledare i Sankt Petersburg 2010, säger Ola Jennersten, tigerexpert på WWF.
Framgången beror också på att Nepal använt sig av ett globalt system för skötsel av tigerområden, Conservation Assured Tiger Standards (CA|TS) och att projektet fått stöd från samarbetspartners så som Världsnaturfonden och Leonardo DiCaprios stiftelse.
LÄS ÄVEN: • Samtal om tjuvjakt och rovdjur mellan tigerexpert, WWF och länsstyrelsen
– Framgången är ett bevis för att vi tillsammans kan rädda planetens vilda djur – också arter som är nära utrotningens gräns, säger Leonardo DiCaprio, styrelseledamot i WWF i USA och ordförande för Leonardo DiCaprios stiftelse.
Även i Indien pågår en inventering av antalet tigrar. Det är en del av arbetet med målet att öka antalet tigrar i Indien med ungefär 25 procent och då framför allt i vissa utvalda områden där Världsnaturfonden beräknar att antalet tigrar kan fördubblas. Resultatet från den indiska inventeringen väntas i slutet av året.
Källa: Världsnaturfonden