En stor kanadensisk flod, viktig både kulturellt och för sin rika natur, har nu fått lagliga rättigheter av kommunen och ursprungsbefolkningen som lever i området. Det kan innebära ett skydd mot hot som vattenkraftdammar, men också en teoretisk möjlighet för floden att stämma Kanadas regering.
Floden Magpie River, eller Muteshekau-shipu som den heter på Innufolkets språk, har nyligen fått nio lagliga rättigheter av kommunen och Innufolket. Rättigheterna innefattar exempelvis rätten att flöda, skyddas från utsläpp och bibehålla sin biologiska mångfald. Men också möjligheten att få sina rättigheter försvarade i domstol av förmyndare som utses av kommunen och ursprungsbefolkningen Innu, som har floden som en viktig del av sitt land.
– Vi äger inte floden. Innufolket Ekuanitshit har alltid skyddat sina förfäders land och kommer fortsätta göra så även när floden Muteshekau fått rättigheter, säger Jean-Charles Piétacho, ledare för Innufolket i Ekuanitshit, till National Observer.
– Idén är att floden lever och har en existens som inte är beroende av människor. Den är inte enbart en resurs åt människor, det är en entitet som har rätt att leva, utvecklas naturligt och ha naturliga cykler, säger Pier-Olivier Boudreault, från miljöorganisationen Canadian Parks and Wilderness Society, till CBC.
Det är första gången en flod fått rättigheter i Kanada, men det har sedan tidigare skett med floder i bland annat Indien, Nya Zeeland och Ecuador.
Huruvida rättigheterna håller i domstol är oklart eftersom Kanadas lagar officiellt inte medger rättigheter åt naturen. Men miljöorganisationer och Innufolket hoppas att det nu sätts ytterligare press på Kanadas regering att skydda floden.
Läs även:
• Idén om naturens rättigheter på djupet
• Flod i Colombia ges juridiska rättigheter
• Årets miljöhjälte 2019: Det är ett kraftfullt system vi utmanar
• Seger för Ecuadors urfolk – oljebolag stoppat från deras mark
• Miljöjuristen: Absurt att inte fler stora klimatutsläpp stoppas i domstol
• Nästan 1 miljon underskrifter för att FN ska ta upp naturens rättigheter
Källor: CBC, National Observer och Earth Law Center