Kambodjas regering kommer inte bygga några dammar längs Mekongfloden på minst tio år. Det beskedet fick WWF i veckan. Beslutet om att låta Mekongfloden strömma fritt beskrivs som “nödvändigt för den biologiska mångfalden i Sydostasien”.
Mekongfloden är hela 3 000 mil lång och rinner från den tibetanska platån ner till Sydkinesiska havet, förbi bland annat Kambodja. Här finns världens största inlandsfiske som står för upp till 25 procent av den globala sötvattenfångsten och som ger försörjning åt minst 60 miljoner människor. Det är också ett enormt viktigt område för biologisk mångfald. Det är bara Amazonasfloden som är viktigare för fiskarter och över 1 000 olika fiskarter lever i Mekongfloden.
I denna enormt viktiga flod för människor och natur planerade Kambodja att bygga två dammar. Dessa har nu stoppats. WWF menar att det är “den bästa möjliga nyheten för en hållbar framtid för de mer än 60 miljoner människor som lever utmed floden och för den fantastiska biologiska mångfalden som är beroende av den”.
– Att se till att den lägre delen av Mekong i Kambodja strömmar fritt är det bästa beslutet för både människor och natur, och WWF berömmer den kambodjanska regeringen för att stoppa vattenkraftsdammutvecklingen och istället sträva efter andra energikällor som solenergi för att möta landets behov. WWF är redo att samarbeta med regeringen för att stödja utvecklingen av en systemomfattande plan för hållbar energi som främjar rena och förnybara energialternativ, som bidrar till landets energimål utan att dämma upp Kambodjas kvarvarande fritt flödande floder, säger Teak Seng, chef för WWF Kambodja.
Beslutet får stor betydelse för naturen längs Mekongfloden. Till exempel de 90 sista irrawaddydelfinerna i floden. De har förvisso sakta börjat öka i antal för första gången på 20 år, men de skulle enligt WWF “aldrig klarat sig” om dammarna byggts. Även hela fiskesamhällen skulle drabbas om vattenflödet stoppas upp.
– Kambodjas beslut är ett föredöme för andra länder att ta efter. Floder med fritt strömmande vatten ger så oerhört mycket och möjliggör överlevnad för såväl människor som djur, säger Stina Nyström, programsamordnare hav och vatten, WWF.
2018 släppte WWF en rapport som fastslog att 25 procent av världens livsmedelsproduktion är beroende av floder för bevattning och minst 12 miljoner ton fisk i sötvatten fångas årligen som mat och försörjning för tiotals miljoner människor. Dessutom är världens floder enormt viktiga för människors försörjning, många hotade arter och som skydd mot extremväder och klimatförändringar. Trots det värderas de inte så högt och 81 procent av världens sötvattenlevande ryggradsdjur har försvunnit mellan åren 1970 och 2012 enligt WWF Living Planet Report.
Läs även:
• Antalet stora sötvattensfiskar har minskat med 94% på 40 år
• WWF-rapport: Vi är beroende av floder, men värderar dem inte tillräckligt
• Ljusning för hotad floddelfin
• Dammbygge i artrik regnskog stoppas av domstol
Källa: WWF och WWF Sverige