Gå till innehållet

Stockholm har fått sitt första biotop­skyddsområde

Större vattensalamandrar och fladdermöss hör till djuren som gynnas av det långsiktiga skyddet. Fladdermössen ska även hjälpas av Stockholms nya belysningsstrategi.

Ett biotopskyddsområde bildas med stöd av miljöbalken och innebär ett långsiktigt skydd av ett mindre område, som är värdefulla livsmiljöer för hotade djur- eller växtarter. I Olovslunden, söder om Åkeshovs tunnelbanestation i Stockholm, får nu 3,5 hektar stadsnära natur ett långsiktigt skydd. Det är första gången ett biotopskyddsområde inrättas i Stockholms stad.

Olovslunden kommer gynna den fridlysta större vattensalamandern som har en av sina tätaste populationer i Stockholmstrakten i den stora dammen i området.

Större vattensalamander.

Större vattensalamander.

Men platsen är även viktig för den sammanhängande naturen i Stockholm.

– Den här typen av grönområden som ligger som pärlband i landskapet är viktig för att den gröna infrastrukturen ska hänga samman. Som en del av Stockholms gröna infrastruktur spelar Olovslunden en central roll som livsmiljö för arter som trivs i löv- och barrskog och i vattenmiljöer. Det har varit roligt att få arbeta med att skydda ett område som är viktigt för en sådan häftig art som större vattensalamander, säger Viveca Jansson, projektledare på miljöförvaltningen.

Invigning för engagerade närboende

Området kommer fortsätta vara tillgängligt som den omtyckta park den är idag. Framöver kommer det sättas upp informationsskyltar och till våren planeras en invigning med firande.

– Det är extra roligt att det är just här som det första biotopskyddet bildas – engagemanget för salamandrarna är väldigt stort hos både närboende och hos eleverna på Olovslundsskolan, säger Gundula Kolb, strateg på stadsbyggnadskontoret.

Olovslundsparken i Stockholm.

Olovslundsparken i Stockholm.

Ny strategi för att skydda ljuskänsliga arter

Förutom större vattensalamander kommer även fladdermöss i området gynnas av det långsiktiga skyddet. Delvis för att de söker föda över dammen och har livsmiljöer i närheten, men också eftersom belysningen på sikt ska anpassas för att inte störa fladdermössen. Detta görs som en del i Stockholms stads nya belysningsstrategi som utgår från devisen ”rätt belysning på rätt plats vid rätt tillfälle”. Det innebär att “negativ påverkan på ljusföroreningar, biologisk mångfald och onödig energiåtgång minimeras”, bland annat genom att undvika uppåt- eller felriktad belysning, anpassa tiden för belysningen samt anpassa ljusstyrkan. På så sätt minskar den negativa påverkan på ljuskänsliga arter.

Förutom Olovslunden planerar Stockholms stad att inrätta fyra till biotopskyddsområden under 2025 och ytterligare sex under 2026.

Källa: Stockholms stad

Mer att läsa