Starrsångare hittad på samma lilla ö som för fem år sedan
För fem år sedan ringmärktes Sveriges första starrsångare på en liten ö utanför Östergötland. Idag fångades den andra starrsångaren i landets historia i näten på samma lilla ö.
– Det är helt otroligt! Jag darrar fortfarande, och försöker skåda fågel, men jag är komplett kass just nu, säger Magnus Elfwing, som just nu är stationspersonal på Häradskär utanför Östergötland.
Känslan kanske bara fågelskådare kan förstå, men att upptäcka en art som bara setts en enda gång i Sverige tidigare är stort. Det gäller dessutom en notoriskt svårsedd fågel som är känd för att hålla sig väl gömd i tät vegetation och som dessutom normalt sett lever i Sibirien, Mongoliet och längre österut.
– Det är egentligen helt osannolikt att den upptäcktes här igen, berättar Claes Nilsson, som också är stationspersonal på Häradskär för tillfället.
Att det trots allt kunde ske kan de troligen tacka vädrets makter för.
– Det har blåst kraftiga ostliga vindar med 10-15 sekundmeter i flera dagar nu och i natt kom det ett regnoväder som stannade till förmiddagen så vi visste att det kunde bli bra läge idag. Det har pratats om att det kan blåsa hit östliga arter så vi har ju skojat om att en till starrsångare ska upptäckas, fortsätter Claes Nilsson.
Vädret är också något som talar för att fågeln ska upptäckas igen på ön. Den flyttar nämligen bara under natten och det väntas ett till regnoväder ikväll. Det kan få fågeln att stanna ett dygn på ön, precis som artfränden gjorde för nästan exakt fem år sedan den 12 oktober 2010.
Det är också vad många av de skådarna som är på väg mot Östergötlands östkust hoppas på. Det arrangeras samåkningar från flera håll i landet och sedan väntar båttaxi den sista biten för att nå ut till starrsångarnas svenska favorit-ö – Häradskär.
Läs mer:
• Så fungerar ringmärkning
• Statistik från Sveriges fågelstationer 2014
• Svenska fågelstationer hotas av marknadsanpassade hyror.
• Alla våra artiklar om ringmärkning.
• Intervju med svenska fågelringmärkare i Kina.