Starkt hotade flodpärlmusslor uppätna
Ett 60-tal skal av de fridlysta och starkt hotade flodpärlmusslorna har hittats vid en lägereld i Västerbotten. Det kan få jättestora konsekvenser för beståndet.
Flodpärlmusslan kan bli över 200 år gammal. De är beroende av öring för att reproducera sig. När musslan släpper ut sina larver måste de nämligen fästa sig på gälarna hos en öring. När de sedan levt som parasiter hos öringarna ett tag blir de självständiga, men det är endast en av 100 miljoner larver som lyckas etablera sig som mussla.
I Sverige är flodpärlmusslan starkt hotad enligt rödlistan och därmed fridlyst. Det är med andra ord inte tillåtet att äta dem.
Malin König, ansvarig för åtgärdsprogrammen för hotade arter på Länsstyrelsen, säger till P4 Västerbotten att händelsen kan få stora effekter på artens överlevnad i det här området.
– I så här små populationer är problemet att det kanske bara finns 100 individer. Att då ta upp 60 stycken som kan vara 200-300 år gamla, det gör jättestora konsekvenser på det här beståndet, säger Malin König.
Nu har händelsen polisanmälts av markägaren.
Läs även:
• Rekordsatsning på att återställa älvar för att gynna biologisk mångfald
• Misstänkt miljöbrott när tiotusentals hotade flodpärlmusslor dött
• Flodpärlmusslorna har fått flytta hem efter lyckad räddningsinsats
Källa: P4 Västerbotten