Gå till innehållet

Späckhuggare i Öresund

Öresund blir allt rikare på spännande marint liv. Efter att tonfiskar börjat bli vanliga i vattnet mellan Sverige och Danmark har nu även späckhuggare setts i sundet.

Upptäckten gjordes av Jens Peder Jeppsen, akvarie- och museichef på Øresundsakvariet, och rapporterades först av TV2 Kosmopol. Under en tonfisksafari i Öresund såg han plötsligt en stor fena av en späckhuggare bara ungefär 15 meter från båten.

– Jag blev ganska upphetsad eftersom jag alltid har drömt om späckhuggare som kommer ner till tonfisken i Öresund, sa han till TV 2 Kosmopol.

Anledningen till att de ses i Öresund är enkel enligt Jens Peder Jeppsen; de är specialiserade på att jaga tonfisk och det finns numera gott om dem i Öresund. När nu även späckhuggare är på plats ökas balansen i ekosystemet, så som stora rovdjur brukar påverka naturen.

Allt fler rapporter om späckhuggare i svenska vatten

Jimmie Lindell och Linda Gustafsson på projektet Sveriges späckhuggare samlar in rapporter om späckhuggare i svenska vatten. De berättar för Natursidan att det är mycket ovanligt att se de svartvita valarna i Öresund. Det har sedan 2012 inte kommit in en enda rapport till dem så långt söderut.

– Runt Falkenberg är mer eller mindre det sydligaste vi fått in sedan dess. Så en sådan observation är oväntad. 

Linda Gustafsson och Jimmie Lindell.

Linda Gustafsson och Jimmie Lindell har dragit igång projektet Sveriges späckhuggare.

Finns det chans att späckhuggare kommer bli en vanligare syn i Östersjön framöver? Vad finns i området som kan locka dem?
– Det mesta pekar på att späckhuggarna följer med större inflöden av fisk in när de kommer hit, då de ofta observeras i fisketäta vatten och gärna intill fiskebåtar. Sannolikt rör det sig om att de följer exempelvis makrill in och att vissa helt enkelt funnit sig i att det är ett bra område att med jämna mellanrum besöka. Vi ser att det generellt är samma individer som kommer in. Om någon eller några ser Öresund som ett bra ställe att enkelt få mat skulle det kanske kunna resultera i att de tar sig dit oftare, men det är svårt att i nuläget säga. I och med att vi inte vet vad den här gruppen har för preferenser i diet, mer än fisk generellt, är det svårt att säga vad som skulle locka ner dem dit. Har de tillräckligt med byten längre norrut, nära inloppet, och ingen större konkurrens håller de sig säkert hellre längre norrut. Skulle de upptäcka en möjlighet längre söderut, med mindre störande moment, gott om mat och ingen större konkurrens skulle de däremot kunna ta sig dit. Kort och gott, det är alltså svårt att avgöra i nuläget. 

Hur har det annars gått med späckhuggarobservationerna den senaste tiden? 
– När det gäller observationerna som kommer in så ser vi att det kommer in fler observationer än det gjorde för några år sedan. Det är dock fortfarande en stor variation från år till år och det är därmed svårt att dra en slutsats kring det. Det kan absolut bero på en ökad närvaro från späckhuggarna, vilket inte är helt osannolikt. Det kan också bero på att det finns en större medvetenhet kring att det faktiskt förekommer späckhuggare regelbundet i våra vatten och att fler då blir benägna att hålla utkik efter dem, eller att det blivit lättare att få in rapporter tack vare spridning via sociala medier och att det ger en viss skillnad. De flesta observationer görs fortfarande antingen av yrkesfiskare eller av ett fåtal individer som spenderar otaliga timmar ute till havs och som då fått ett flertal observationer de senaste åren.

Var i landet är bästa stället för att få se späckhuggare?
– De flesta observationerna görs längs med den svenska västkusten, mellan Lysekil och södra Koster. Att ha chansen att se späckhuggare i våra vatten handlar fortfarande extremt mycket om tur och att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, men chansen ökar ju mer man är ute. Kusten runt Bohuslän är alltså den bästa platsen om man vill ha en chans, främst maj-augusti med viss variation där i mitten, säger Linda Gustafsson och Jimmie Lindell på Sveriges späckhuggare.

Källa: TV2 Kosmopol

Mer att läsa