Idag presenterar Naturskyddsföreningen (SNF) en genomgång av partiernas inställning till 18 konkreta förslag om miljön. Som ni kan se på bilden här intill har Miljöpartiet och Vänsterpartiet bäst inställning till naturvård medan Socialdemokraterna “riskerar att bli bromskloss i miljöarbetet”.
I alliansen visar det sig att Folkpartiet har bäst miljötänk medan Moderaterna och Kristdemokraterna har sämst. Allra värst miljöhänsyn visar dock Sverigedemokraterna.
De 18 frågorna handlar om allt möjligt, från att höja koldioxidskatten med motsvarande minst 70 öre litern mer för bensin och diesel” och att införa “en statlig grön investeringsbank som också ger ut gröna obligationer” till att sätta “ett nationellt mål om minst 50 procent ekologiskt odlad areal till 2030” och “öka andelen marint skyddade områden till minst 20 procent av Sveriges ekonomiska zon”.
Det kanske mest glädjande med granskningen är att en majoritet av partierna är för att sträva efter blocköverskridande överenskommelser i centrala miljöfrågor.
– I huvudsak har Moderaterna agerat bromskloss i regeringsarbetet, men en framgångsrik miljöpolitik är också beroende av att ha starka allierade. Folkpartiet har haft ett grönt fokus på naturvård men fått se sig motarbetade av bland annat centerpartistiska ministrar som drivit igenom försämrat strandskydd och bristande skogsskydd. Samtidigt har Centerpartiets ambitioner att bygga ett modernt, förnybart energismart energisystem mött motstånd från Folkpartiets dogmatiska fokusering på att bygga ny kärnkraft. Om alliansens två gröna röster i stället hade enats i regeringsarbetet hade den gångna mandatperioden med all sannolikhet blivit grönareskriver Naturskyddsföreningen i sin debattartikel.
Jämfört med samma undersökning 2010 är det Kristdemokraterna som haft sämst utveckling med sina miljöambitioner. Nu säger de bara ja till 39 procent, 2010 var samma siffra 71 procent.
Läs mer:
• Naturskyddsföreningens granskningar inför valet.
• WWF:s rankning av riksdagspartierna.
• Fältbiologernas genomgång av partiernas miljlöpolitik.
Källla: DN Debatt