Snart förbjudet för fartyg att tömma toaavfallet i Östersjön
Den internationella sjöfartsorganisationen IMO fattade under fredagen beslut om att det snart blir ett förbud för passagerarfartyg att tömma sitt toaavfall i Östersjön.
– Det är ett otroligt glädjande besked. Vi har haft en näring som tjänar pengar på en vacker miljö, men haft lov att skita i den, bokstavligen talat, och det är helt ohållbart, säger Mattias Rust, enhetschef på Världsnaturfondens vattenavdelning, till Ekot.
Tidigare har det varit lagligt för stora kryssningsfartyg som tar 6000-7000 passagerare att dumpa avfallet rakt ut i havet. Om tre år förbjuds nya fartyg att tömma sitt toaavfall i Östersjön, medan befintliga fartyg får fem år på sig att anpassa sig till det nya förbudet. För fritidsbåtar blev det förbjudet att tömma toaavfallet i Östersjön på svenskt vatten 2015.
Enligt en uppskattning gjord av Världsnaturfonden WWF släpper kryssningsfartygen ut 850 miljoner liter avloppsvatten årligen i Östersjön, vilket beräknas innehålla 86 ton nitrat och 21 ton fosfor som gynnar algblomningen. 850 miljoner ton kan jämföras med småbåtarna som i en undersökning från 2009 beräknades släppa ut 3,4 miljoner liter toalettavfall.
Det nya förbudet fattades efter långa förhandlingar med Östersjöländerna. Ryssland och andra länder med mycket kryssningsverksamhet var länge tveksamma till beslutet.
Nu återstår enligt Världsnaturfonden arbetet med att svenska hamnar ska kunna ta emot så mycket avloppsvatten på så kort tid som kryssningsfartygen ligger i hamn.
Källor: Ekot och SVT Nyheter