Snabbguide till en röst för naturen
Det har gjorts flera genomgångar av partiernas miljöpolitik, bland annat av Naturskyddsföreningen, Supermiljöbloggen och Världsnaturfonden. De kommer i många fall fram till att samma partier är bäst för miljön. Här är en sammanfattning inför valet 2018.
Den riktigt snabba guiden: MP eller V, annars S eller L. Vågar du rösta på F! är de troligen i topp 3.
LÄS ÄVEN: • Krönika: Århundradets viktigaste val i Sverige
För vissa kanske valet 2018 handlar om att överleva eller att undvika personlig katastrof, men de flesta i Sverige har råd att lägga en röst för naturen. Om inget annat så av ekonomiska skäl. Väntar vi med att göra insatser för klimatet kommer det bli betydligt dyrare att hantera kriserna för miljön i framtiden. Vi är på väg mot 3-4 graders uppvärmning av planeten och konsekvenserna av det kommer bli ödesdigra. På vägen mot denna varmare framtid kommer ekosystem kollapsa och det kommer i sin tur skapa dominoeffekter som naturligtvis även påverkar människor över hela världen.
LÄS ÄVEN: • Miljö och klimat är valets viktigaste fråga enligt väljarna
Vilka partier är det då som har bäst politik utifrån målet att begränsa klimatförändringarna?
• Naturskyddsföreningen har i sin genomgång koncentrerat sig på vad partierna lovat och sedan genomfört i riksdagen de senaste åren. I denna undersökning får Vänsterpartiet bäst betyg, följt av Miljöpartier och Socialdemokraterna (som dock fått draghjälp av MP). I Alliansen är det Liberalerna som anses vettigast även om det är en ganska lång rad löften de inte infriat. Absolut sämst är Sverigedemokraterna, följt av Moderaterna. Läs även deras valguide.
• Supermiljöbloggen har i en ambitiös artikelserie gått igenom alla partiers politik och även gjort en sammanfattning som är läsvärd. Även de kommer fram till att Vänsterpartiet och Miljöpartiet är bäst, men som enda granskning som inkluderar Feministiskt Initiativ är även detta parti i topp. Liberalerna är ett hyfsat alternativ högerut.
Supermiljöbloggen tar också upp vilka nedskärningar Allianspartierna viil göra i regeringens miljöbudget och då blir det tydligt att det kommer bli försämringar för miljön vid ett maktskifte. Alla partier till höger vill minska anslaget till miljön med flera miljarder. Det innebär också mindre pengar till skydd av natur, restaurering, skötsel och mycket annat. Supermiljöbloggen anser att Allianspartierna tror för mycket på framtida tekniska lösningar och internationella avtal som kan ta lång tid, trots att vi vet att vi har bråttom för att lösa klimatförändringarna.
• Världsnaturfonden WWF väljer att fokusera på tre enskilda frågor: klimatet, skogen och Östersjön. När det gäller klimatpolitik är Miljöpartiet och Vänsterpartiet överlägsna (de stöder alla WWFs 33 förslag) med Liberalerna på tredjeplats och Socialdemokraterna och Centern på delad fjärdeplats. M, KD och SD har inte någon speciellt ambitiös klimatpolitik enligt WWF.
I skogspolitiken spretar partierna mycket. Enbart Miljöpartiet skriver under på WWFs alla sju förslag, Vänsterpartiet på 6 av 7 och Liberalerna 4 av 7. Resten av partierna vill inte göra speciellt mycket för att skydda våra skogar eller bruka dem hållbart. Centerpartiet utmärker sig med stöd till 0 av 7 åtgärder(!).
För Östersjön ser det bättre ut i politiken. Även om Moderaterna och Kristdemokraterna vill fortsätta med trålning och ålfiske är många av de andra partierna överens om de fyra åtgärder som WWF föreslår.
Slutsats:
Det är viktigt att komma ihåg att vi har väldigt bråttom. Vi måste minska utsläppen snabbt, annars blir konsekvenserna svåra. För dig som åtminstone vill ha en ambitiös svensk miljöpolitik så råder det ingen tvekan bland de som är insatta i miljöpolitiken: Miljöpartiet och Vänsterpartiet är bäst. Vill du rösta längre högerut är Liberalerna det bästa valet.
Om du dessutom bryr dig om andra naturfrågor som vad vi gör med våra skogar är det ännu viktigare att följa rekommendationerna här ovan.
Enskilda kandidater:
Kom ihåg att du kan rösta på enskilda kandidater till riksdagen. Det kan vara viktigt att få in fler som brinner för naturen i riksdagen. Det är dock märkligt svårt och omständligt att hitta information om kandidaternas viktigaste frågor. Ännu svårare är det att hitta politiker som anser att miljön är en huvudfråga, men här är några som Natursidan hört från flera håll är trovärdiga i sin miljöpolitik:
• Miljöpartiet: Isabella Lövin, Stina Bergström, Emma Nohrén och Rebecka Le Moine
• Liberalerna: Lars Tysklind
• Socialdemokraterna: Åsa Westlund
• Vänsterpartiet: Jens Holm
Tipsa oss gärna om fler kandidater med länkar till vad de anser.