För drygt tio år sedan var ön så hårt åtgången av invasiva råttor att den var kusligt öde och kallades Råttön. Idag sjuder livet åter på Hawadaxön.
Allt fler öar rensas från invasiva råttor och blir då lysande exempel på hur snabbt naturen kan återhämta sig. Det gäller Sydgeorgien i södra Atlanten, Palmyra-attollen i Hawaii, i Australien skedde den största förbättringen för hotade arter i landets historia när fågelö rensats på råttor och även Chagosöarna i Indiska oceanen har återhämtat sig.
Ett annat exempel är en av öarna i Aleuterna i norra Alaska, som tidigare kallades Råttön. För drygt tio år sedan inleddes ett arbete med att utplåna de ungefär 10 000 råttor som tagit över i stort sett allt liv på den avlägsna ön. Idag har ön helt ändrat karaktär. Från att vara en kuslig tyst plats med mängder av brunråttor är det nu en ö fylld av fågelläten och häckande fåglar. Dessutom har den fått ett nytt namn – Hawadax Island.
En ny studie, av forskare från University of California som publicerats i Scientific Reports, visar att ekosystemet i stort sett återställts på drygt tio år. En hastighet som förvånade de involverade forskarna.
2008, när forskarna gjorde sin första inventering på ön, dominerades den av råttor som i stort sett utplånat alla häckande fåglar. Utan fåglar som åt ryggradslösa djur kunde dessa i sin tur gå hårt åt växtligheten både på land och i vattnet runt ön. När råttorna utrotats från ön återvände havsfåglarna och livnärde sig på de havslevande småkrypen och snart hade även de viktiga kelpskogarna i vattnet utanför ön återhämtat sig.
– Den här studien bekräftar både de stora effekter som invasiva arter har på känsliga öekosystem och visar samtidigt de häpnadsväckande effekterna på naturen när de tas bort, säger Donald Croll, författare till studien och professor i avdelningen för ekologi och evolutionär biologi vid University of California.
Källor: University of California och Scientific Reports